Naučnici utvrdili zašto Covid-19 izaziva gubitak čula mirisa

Gubitak čula mirisa predstavlja jedan od najčešćih i najranijih simptoma Covid-19, a grupa američkih naučnika tvrdi da je pronašla uzrok ove pojave.
Naučnici utvrdili zašto Covid-19 izaziva gubitak čula mirisa
Foto: Pixabay
Kako navodi "Skaj njuz", utvrđeno je da senzorni neuroni koji detektuju osećaj mirisa i prenose ga do mozga ipak nisu među ćelijama čula mirisa koje pogađa virus korona.
 
Zapravo, virus napada ćelije koje pružaju metaboličku i strukturnu podršku tim neuronima, kao i određene matične ćelije i ćelije krvnih sudova, tvrde naučnici sa medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard.
 
Dodali su da na taj način izazvani gubitak čula mirisa u većini slučajeva nije trajan.
  • MileBukovac

    30.07.2020 18:18
    istina
    imao sam koronu....kafu nisam pio 15 dana...nit miris nit ukus...
    sad je sve ok..jedino mi se nije vratio miris za ženama...sad,kakve to veze ima ne znam
  • Nemanja

    30.07.2020 17:05
    @svi
    Smirim dve kutije pljuga dnevno i tako već deset godina, čulo mirisa mi radi samo na deponiju ili septičku jamu, a ukusa na Bhut Jolokiu (ili suzavac) i viski. Šta sad?
  • realno

    30.07.2020 16:08
    za Kristina
    Ništa tu nije fascinantno, nego zabrinjavajuće. A šta sa čulom ukusa, isto kao kod prehlade? Ne bih ti poželeo, ni nekome tvom, da se tako "fascinantno prehladite".
    Kristina, kupačice... ponovo radi bioskop.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.