Utvrđeno kojim se redosledom pojavljuju simptomi virusa korona

Nova studija globalne pandemije otkrila je da zaraženi Covidom-19 mogu imati predvidiv redosled simptoma koji se razlikuje od onog kod gripe i drugih virusa korona.
Utvrđeno kojim se redosledom pojavljuju simptomi virusa korona
Foto: Pixabay
Dosad su dokazi ukazivali na to da je najverovatniji redosled početnih simptoma Covida-19 obično počinjao s temperaturom, a zatim su se razvijali razvijao kašalj i bol u mišićima, nakon čega bi sledila mučnina i/ili povraćanje i na kraju dijareja.
 
Iako sami simptomi nisu jedinstveni, redosled kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije veruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.
 
Podaci od 55.000 zaraženih
 
Koristeći podatke Svetske zdravstvene organizacije o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su uporedili redosled simptoma kod Covida-19 s hiljadama slučajeva gripe koje je prikupio Univerzitet u Mičigenu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i s malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji.
 
Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu da počnu slično kao Covid-19, kod njih je donji gastrointestinalni sistem obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje pre mučnine i povraćanja.
 
"Redosled simptoma je važan", smatra Džozef Larsen koji se bavi istraživanjima na području računarske biologije i bioinformatike na Univerzitetu Južne Karoline. "Znajući da svaka bolest drugačije napreduje, znači da lekari mogu brže da utvrde da li je neko oboleo od Covida-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o lečenju."
 
Kada su naučnici analizirali simptome Covida-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su "najčešći redosled prepoznatljivih simptoma koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti". Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redosled četiri najverovatnija početna simptoma ostao je isti.
 
Budući da je temperatura prva, merenje temperature moglo bi biti relevantan mehanizam selekcije.
 
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savetuje merenje temperature pre izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprlo je tu preporuku.
 
"Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test nego kao mogući znak da se treba testirati", napisali su autori.
 
Covid-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje da izvestimo javnost o redosledu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identifikujemo zaražene i stavimo ih u karantin pre nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.
 
Studija je objavljena u časopisu "Frontiers in Public Health".
  • Maja

    03.02.2022 22:39
    3 februar
    Ja sam dobila kasalj mislila sam jer sam cigarete promenila ali ne onda pocinju bolovi u misicima glavobolje drhtavica nesvest me hvatala pa neznam takve bolove nisam imala nikada kao da umirem odem testiram se pozitivna prepisu mi hemomicin probiotik i vitamin c i d i dobijem dijareju koja neprestaje vec 7 dana i nepijem tablete vise a stomak ubi ja neznam kao otrov da su prepisali a ne tablete
  • Marina

    31.01.2021 14:57
    Prvi dan: Da si nisam mjerila temperaturu nebih ni znala da imam 38.7 temp.
    Drugi dan: normalno ustala trala la la.. temp 38.9 pa 38.5 pa 37.7 up and down
    (puno pila caja dumbir,limun,tulsi)
    treci dan:nemrem se dic iz kreveta(paracetamol) kasljem
    predvecer 39.2 proljev ..(2 paracetamola) caj caj
    cetvrti dan: nemrem se dic iz kreveta(paracetamol,cajevi)..proljev ,kasalj 38.7
    Dalje cemo vidjeti :/
  • Nikola

    27.12.2020 21:54
    Ludnica od korone
    Imam koronu 6 dan. Izolovan sam kući sam sa sobom. Svaki dan temperatura 37.5 , skidam je sa NIMULITOM on ima u sebi sve što treba za ovu odvratnu bolest. Pijem vitamine C, D,K, CINK, voće puno, čajevi, hrana. Borba je ne prestana i nije uopšte jednostavno da izvučeš disajne puteve da budu netaknuti. Mentalno se držim iako nije normalno više stanje u glavi od vrtoglavica. Nedo bog nikome, odvratno skroz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.