Stručnjaci: Nema dovoljno dokaza da je rekonvalescentna plazma tretman protiv virusa korona

Članovi panela Nacionalnih zdravstvenih instituta kovid-19 kažu da trenutno nema dovoljno podataka o rekonvalescentnoj plazmi na osnovu kojih bi mogli da je preporuče kao tretman, ali ni da budu protiv njenog korišćenja u te svrhe.
Stručnjaci: Nema dovoljno dokaza da je rekonvalescentna plazma tretman protiv virusa korona
Foto: Pixabay
"Uzimajući sve u obzir, Komisija je utvrdila da trenutni podaci nisu dovoljni za preporuku, ali isto tako nisu dovoljni ni da bi se bilo protiv rekonvalescentne plazme za lečenje kovida-19", navodi se u članku objavljenom u "Annals of Internal Medicine", prenosi N1.
 
Panel koji pruža smernice američkim kliničarima o lečenju koronavirusa, poziva na dobro kontrolisana randomizirana ispitivanja kako bi se utvrdila bezbednost i efikasnost rekonvalescentne plazme, piše CNN.
 
Američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu rekonvalescentne plazme za lečenje kovid-19 još u avgustu.
 
FDA je citirala analize programa proširenog pristupa rekonvalescentne plazme, koji prolazi kroz kliniku Mejo, da bi podržala odluku.
 
Ali panel je rekao da podaci iz programa proširenog pristupa pokazuju da bi tretman mogao da bude efikasan, ali da nije dovoljan za utvrđivanje bezbednosti ili efikasnosti, navodeći nedostatak nelečene kontrolne grupe.
 
Iako su ove godine u SAD započeta randomizirana kontrolna ispitivanja rekonvalescentne plazme, panel je rekao da se upis odvija sporo.
 
Oni primećuju da je jedini put kada je dokazano da je tretman efikasan protiv zarazne bolesti, argentinske hemoragijske groznice, bio pre više od 40 godina.
 
Panel poziva na dodatne analize proširenog programa pristupa i završetak trenutnih randomiziranih kontrolnih ispitivanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).