SZO: Većina prenosa korone dešava se u domaćinstvu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) naglasila je da se prenos kovida-19 i dalje dešava upravo u domaćinstvu.
SZO: Većina prenosa korone dešava se u domaćinstvu
Foto: Pixabay
Maria Van Kerkhove, epidemiolog pri SZO, rekla je da ako je neko pozitivan na kovid-19, treba da se zbrine u medicinskoj ustanovi i dodala da razume ako se to ne može baš uvek desiti, piše CNN.
 
"Shvatamo da to nije moguće globalno, sa toliko slučajeva koje vidimo, ali je važno da ako pripadate visoko rizičnoj grupi, ako imate više od 60 godina i imate osnovne uslove, budete zbrinuti u medicinskoj ustanovi", rekla je Van Karkhove i dodala:
 
"Razlog za to je taj što imate veći rizik od razvoja teške bolesti ili smrti. Ako se osoba neguje kod kuće, postoji mogućnost da se virus proširi u samom domaćinstvu. Većina prenosa se još uvek događa upravo u domaćinstvu", objasnila je ona.
  • Mara

    18.10.2020 07:45
    Sve ređe čitam ovakve tekstove, koji uz senzacionalističke naslove pišu o najnovijim rezultatima naučnih istraživanja koji su na nivou zdravorazumskih zaključaka ili se svode na "mož da bude, ne mora da znači". Pa kad sam već potrošila vreme na čitanje, da prokomentarišem: Imam 60 godina, radim u školi, 5-6 časova dnevno pričam pod maskom, na posao putujem prigradskim autobusom...Naučila sam da perem ruke pre nego što se Vučić rodio, brinem o zdravlju, čuvam se vurusa, saobraćaja, poledice, krpelja, struje, UV-zraka... Jedini novi rizik u ovoj pandemiji je svakodnevni neprekidni atak na mentalno zdravlje. Svi čemo umreti, od čega - niko ne zna, možda umrem baš od korone, ali neću da umrem sa F dijagnozom!
  • malena

    17.10.2020 19:43
    muka mi je kad pročitam kako su ugroženi oni od 60 godina a u penziju se ne može prije 65 , pa koga više zaj...vate,
  • Dada

    17.10.2020 16:03
    A, ko još sluš SZO?
    Do sada niste pričali u korist naroda, sve mi se čini i da vas ja platim, pričali bi kako ja hoću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).