VIDEO: Otkriven novi "organ" u ljudskom telu

Holandski naučnici sasvim slučajno su došli do otkrića koje ih je ostavilo u čudu - pronašli su do sada nepoznat organ u ljudskom telu.
Radi se o "novom" skupu pljuvačnih žlezda u glavi koje, nekako, do sada nisu bile primećene, javlja "Science alert".
 
Ovaj "novi" organ otkrili su holandski lekari dok su naprednim skenerom pregledali pacijente s rakom prostate. Ovaj skener funkcioniše tako da uz pomoć ubrizgane radioaktivne glukoze lakše uočava tumore u telu.
 
Ali, u ovom slučaju skener je uočio nešto sasvim drugo, skup žlezda u području nazofarinksa.
 
"Ljudi imaju tri grupe velikih pljuvačnih žlezda, ali ne u tom području glave. Zamislite koliko smo se iznenadili kad smo ovo videli", rekao je onkolog Vauter Vogel iz holandskog instituta za tumore.
 
Žlezde proizvode pljuvačku koja je potrebna za funkcionisanje našeg probavnog sistema. Osim tri velike žlezde, postoji i čitav niz onih sićušnih, koje se ne vide golim okom.
 
Zbog toga još više čudi što je ova nova žlezda pronađena tek sada jer se ne radi o sićušnim žlezdama već, kako se sada čini, o četvrtom paru velikih žlezda. Smeštene su iza nosa, iznad nepca, blizu središta lobanje, a specijalnim skenerom su uočene kod svih 100 ispitanih pacijenata.
 
Zbog njihove pozicije iznad torus tubariusa, nazvali su ih tubarialne žlezde.
 
Mnogi se pitaju kako je moguće da ove žlezde nisu dosad uočene, stručnjaci kažu kako razlog možda leži u njihovom nepristupačnom položaju i činjenici da ih je tek nova CT tehnologija otkrila.
 
  • Mladen

    27.10.2020 12:52
    @BulevarEvrope - moze sve ako pokriva osiguranje.
  • BulevarEvrope

    25.10.2020 19:33
    Jel moze to nekako da se izvadi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.