"Vakcinacija 60 do 70 odsto populacije ograničila bi širenje virusa"

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" Bojan Trkulja izjavio je da bi idealno bilo kada bi se protiv korone vakcinisalo što je moguće više osoba - otprilike 60 do 70 odsto populacije, jer bi se tako kapaciteti virusa za dalje širenje značajno ograničili.
"Vakcinacija 60 do 70 odsto populacije ograničila bi širenje virusa"
Foto: Pixabay
Trkulja je za Politiku rekao da je, imajući u vidu da je u toku globalna pandemija i da su zbog toga zahtevi za vakcinom izuzetno veliki, realno očekivati da će nabavka vakcine ili vakcina, ukoliko ih bude više, biti u tranšama.
 
"Čak i ako je takav slučaj, da ne početku možemo očekivati ograničenu količinu, ukoliko se uradi dobro određivanje prioriteta, pa među prvim vakcine dobiju starije osobe, hronični bolesnici, zdravstveni radnici i svi oni koji su prirodom svog posla izloženi velikoj crkulaciji ljudi i dalje ćemo moći da očekujemo značajne pozitivne efekte vakcinacije", naveo je.
 
"Zaštitom onih koji su u najvećem reziku za razvoj teške kliničke slike značajno bi već u prvom talasu smanjili pritisak na zdravstveni sistem, što predstavlja primarni zadatak u borbi protiv pandemije", istakao je Trkulja.
 
Prema njegovim rečima, kasnijim proširivanjem kruga vakcinisanih i na ostale grupe stanovništva "mogli bismo da očekujemo da se aktivnost virusa smanji i spadne na nivoe koji bi bili manji i od onoga što smo videli tokom najboljih dana prošlog leta", a zatim kako broj vakcinisanih i dalje raste ne bi bilo nerealno očekivati ni da se "širenje virusa potpuno zaustavi ili svede na sporadično pojavljivanje".
 
"Pri tome, jako je važno da to bude koordinisana akcija ne samo u našoj zemlji već i u širem regionu, jer jedino tako možemo očekivati zaustavljanje pandemije", naglasio je Trkulja.
  • Vlada

    16.11.2020 10:34
    Ne hvala
    Vakcine protiv virusa mRNA tipa do sada nisu nikada proizvedene tom tehnologijom.
    COVID je iz porodice prehlade i od kada postoji imunizacija nije uspešno napravljena vakcina protiv nje.
    Svi pokusaji do sada su propali jer su testirani razvili ozbiljne zdravstvene posledice.
    Nisam protiv vakcinacije upravo suprotno ali nisam ni pokusni kunić ni ovca da blejim i kimam glavom.
    Neka me pokpaju sa maskom, iglu neka daju nekom drugom.
  • Popushevski

    16.11.2020 10:13
    Bunt
    Nema šanse da primim vakcinu protiv koronarnog čirusa! Imam pravo da baratam svojim odlukama, pa tako i sa svojim telom! Jeste da ovaj čirus nije šala, ali nije ni tako zastrašujuć.. Meni nije uterao strah u kosti... Svakako se nadam boljem povodom čirusa!
  • khm

    16.11.2020 10:06
    Dok stigne vakcina 70% populacije ce prelezati koronu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.