Druga ruska vakcina u prometu u decembru

Vakcina Epivakkorona protiv Covida-19, koju je razvio Ruski državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, mogla bi biti puštena u civilnu cirkulaciju u decembru, izjavio je direktor Centra Rinat Maksjutov.
Druga ruska vakcina u prometu u decembru
Foto: Pixabay
"Već smo proizveli 35.000 doza vakcina i planiramo da do kraja godine proizvedemo 50.000 doza. Oko 5.000 doza otišlo je na postregistracijske kliničke testove, a ostatak će biti stavljen u civilni promet", rekao je Maksjutov, dodajući da očekuje da će se veći deo naći na tržištu u decembru.
 
Prema Maksjutovu prva serija vakcina koja će biti stavljena u civilni promet trebalo bi da bude testirana u institucijama ministarstva zdravlja najranije 7. ili 8. decembra.
 
Troškovi dve ruske vakcine protiv virusa korona, Sputnjik V i Epivakkorona, biće praktično isti, takođe je rekao Maksjutov.
 
U Rusiji su registrovane dve vakcine protiv virusa korona razvijene u zemlji.
 
Jednu od njih, Sputnjik V, razvio je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja Gamaleja, drugi, Epivakkorona, razvio je Vektorski centar.
 
Očekuje se da će uskoro biti registrovana još jedna, koji je razvio Federalni naučni centar za istraživanje i razvoj imunih i bioloških proizvoda Ruske akademije nauka Čumakov.
 
Jedna doza vakcine koštaće najmanje 10 američkih dolara na međunarodnim tržištima.
 
Vakcinacija u Rusiji biće besplatna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.