Pluća posle korone gora od pluća pušača

Nakon što je učestvovala u lečenju na hiljade obolelih od kovida-19, hirurg dr Britani Benkhed-Kendal iz Teksasa izjavila je da rendgenski snimci pluća pušača ukazuju na oštećenja, dok su pluća pacijenata koji su se borili sa korona virusom na snimcima potpuno bela.
Pluća posle korone gora od pluća pušača
Foto: Pixabay
Promene koje se vide na snimcima ukazuju na intenzivne ožiljke i na to da se većina pacijenata bori sa nedostatkom vazduha.
 
Dr Benkhed-Kendal dodaje da se veliki broj zdravstvenih stručnjaka koncentrše na stope smrtnosti, a malo je onih koji se bave dugoročnim posledicama koje kovid-19 ostavlja na obolele.
 
"Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je strašno. Ali, ovo će biti veliki problem kod svih koji su bili pozitivni na korononavirus“, kaže ona.
 
Hirurg Benkhed-Kendal upozorava da je svaki pacijent sa simptomima koronavirusa kog je lečila imao promene na plućima, pa čak i kod onih koji nisu imali simptome, oko 70 do 80 odsto pacijenata imalo je promene na plućima.
 
"Ima ljudi koji kažu: Dobro sam, nemam nikakvih problema, a kad im pogledate RTG grudnog koša, imaju jako lošu sliku pluća", kaže doktorka koja je medijima pokazala tri rendgenska snimka: Jedan snimak zdravih pluća, jedan snimak pluća pušača i jedan snimak pacijenta koji je preležao kovid-19.
 
"Ne znam ko to treba da čuje, ali "post-kovid" pluća izgledaju gore od bilo koje vrste pušačkih pluća koja smo ikada videli", objavila je dr Benkhed-Kendal na Tviteru početkom januara.
 
"Ta pluća se dodatno urušavaju, a otežano disanje traje dugo nakon preležane bolesti", dodaje dr Britani Benkhed-Kendal.
 
RTG snimak zdravog pacijenta pokazuje veliku količinu crnog prostora, što znači da je osoba u stanju da udiše veliku količinu vazduha. S druge strane, RTG pušača pokazuje bele crte i maglovite mrlje, što ukazuje na upalu i oštećenje zidova pluća. Rendgen pluća osobe koja je preležala kovid-19  potpuno je beo, kao da se nad njih nadvio beli oblak.
 
Takve promene obično ukazuju na to da su pluća puna tečnosti, kao i bakterija. To takođe znači da pacijent nije u mogućnosti da unosi dovoljnu količinu kiseonika, što bi bilo moguće da su pluća zdrava.
 
"Pluća ili su prepuna belih gustih mrlja, ili se cela pluća pretvore u beli oblak. Ako sad i ne osećate probleme, RTG snimak pokazuje da biste ih vremenom mogli imati", kaže Benkhed-Kendal za CBS DFW. Neki su pacijenti, dodaje, završili sa trajnim oštećenjima pluća ili ožiljcima, ali nije jasno da li to važi za sve pacijente.
 
Stručnjaci i dalje proučavaju efekte novog virusa na one koji su ga preležali. Već su istraživači identifikovali ono što se naziva "produženim kovidom", kada pacijenti i dalje osećaju određene simptome virusa mesecima nakon oporavka, poput jakog umora, glavobolje, dispneje i anosmije, između ostalog, prenosi Fox News.
  • Dr. Haris Softić

    16.01.2021 18:43
    Pa ako se radiloški pregleda, svako ko ima alergiju, svako ko preleži obični grip ili bilo koju srednju ili malo jaču prehladu će imati takav rengen odnosno snimak pluća i normalno je da će se zamarati.
    Takođe ono što je vrlo važno jeste da je kod pacionata od kovida sada već anksioznost povećana od straha koji su preživeli pa im se u 95% slučajeva dešava da na psihičkoj bazi ne mogu dovoljno da udahnu, da osećaju nesvesticu, lupanje i preskakanje srca, bol u grudnom košu, leđima i glavi itd, što je uzrokovano baš tom anksioznošću koja je psihičke prirode.
  • Halion

    16.01.2021 16:37
    Odlično, valjda ćemo kolektivno da pocrkamo više pa da krene sledeća etapa, neka normalnija malo
  • Dejan

    15.01.2021 22:21
    Cccc
    Pisao ja o ovom ali se kucni misevi i kukavice prvo uplasile respiratora, neko im valjda rekao da je to opasno a u poslednjih mesec dana ga niko ni ne spominje !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).