Dr Nikolić otkriva da li smete da se vakcinišete protiv kovida ako ste prehlađeni

Do juče je u Srbiji vakcinisano 361.830 osoba.
Dr Nikolić otkriva da li smete da se vakcinišete protiv kovida ako ste prehlađeni
Foto: 021.rs
Da biste primili vakcinu, potrebno je da budete zdravi, o čemu će sa vama razgovarati lekar pre vakcinacije. Ukoliko imate simptome prehlade ili povišenu temperaturu, potrebno je da sačekate da potpuno ozdravite.
 
"Ukoliko imate znake prehlade i povišenu temperaturu, trebalo bi odložiti vakcinaciju dok se vaše stanje ne stabilizuje. Svakako, blaža prehlada nije kontraindikacija za vakcinaciju, ali bi trebalo uraditi opštu laboratoriju u konsultaciji s vašim lekarom. Vakcinaciji bi trebalo pristupiti čim vaše zdravstveno stanje to dozvoli. Čak i ukoliko ste prelažali kovid, trebalo bi nakon određenog perioda primiti vakcinu jer se vakcinacijom stvara 20 puta više antitela", kaže anesteziolog dr Aleksandar Nikolić sa Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš.
 
Ukoliko imate bilo kakvu neodumicu oko vašeg zdravstvenog stanja ili imate određene tegobe, vaš izabrani lekar vas može uputiti da uradite analizu krvne slike, nakon čega će određeni parametri pokazati da li je vaš organizam zdrav, da li imate neki upalni proces, što će pokazati CRP, ili pak leukocitarni status.
 
Ukoliko su svi parametri u granicama normale, možete da primite vakcinu.
 
C reaktivni protein (CRP) poznat je u laboratorijskoj dijagnostici kao najviše ispitivan protein plazme i on služi kao upalni marker, zbog čega je važan indikator kod infekcija, nekroze tkiva ili traume. Određivanjem vrednosti CRP prikazuju se akutna zapaljenja ili infekcije, ali i neka organska oboljenja, poput infarkta srčanog mišića, tromboze, hronične upale, maligniteta... Referentni interval kreće se od 0.0 do 5.0 mg/L.
  • Milunka Andric

    10.06.2021 21:25
    Revakcinacija
    Nisam otišla na zakazani termin revakcinacije zbog prehlade i kašlja
    Prehlada je prošla al jos uvek se po nekad nakasljem, dal bih mogla primiti drugu dozu vakcine
    Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.