Počelo testiranje "Sputnjik lajt" vakcine za mlade i u jednoj dozi

U Rusiji je počelo testiranje vakcine protiv koronavirusa Sputnjik lajt.
Počelo testiranje "Sputnjik lajt" vakcine za mlade i u jednoj dozi
Foto: 021.rs
Prvi dobrovoljci vakcinisani su u Moskvi.
 
"U odnosu na to kako dobrovoljci budu prolazili preglede i obim vakcinacije će se povećavati. Aktivno se podnose prijave, za dva dana lekarski pregled je prošlo 490 ljudi", izjavila je Anastasija Rakova, zamenica gradonačelnika Moskve zadužena za pitanja socijalnog razvoja, prenosi Nova.rs.
 
Ona je podsetila da dobrovoljac može biti svako stariji od 18 godina ko nije bolovao i ne boluje od korone, u toku poslednjih mesec dana nije primao nikakve vakcine, nema antitela na koronu, nema alergijske reakcije, bez hroničnih bolesti. U ispitivanju ne mogu učestvovati trudne i žene koje doje.
 
"Pretpostavlja se da će ovu vakcinu upotrebljavati mladi ljudi starosti od 18 do 30 godina, kod kojih se razvija dobar imuni odgovor i kod kojih se već prilikom prve replikacije razvija dovoljan nivo antitela. Sputnjik Lajt će u kombinaciji sa Sputnjikom V pružiti više mogućnosti za vakcinaciju", objašnjava Rakova.
 
Ona je podsetila da je u Moskvi planirano ispitivanje nazalne vakcine protiv koronavirusa, a ispitivanje ne može početi dok se ne dobije odobrenje Ministarstva zdravlja Rusije. Kako kaže, nazalni oblici vakcina već postoje, na primer, vakcina protiv gripa. Takođe je u Moskvi planirano i ispitivanje vakcine protiv koronavirusa za decu.
 
"Ispitivanje vakcine Sputnjik V za decu može se započeti tek nakon dobijanja trajne potvrde o registraciji vakcine za odrasle, kada se konačno sumiraju rezultati kliničkih postregistracionih ispitivanja. Nadamo se da će u roku od nekoliko meseci ovo pitanje biti rešeno", izjavila je zamenica gradonačelnika Moskve.
 
Rakova je dodala da je u ruskoj prestonici već započela ispitivanja stabilnosti imuniteta nakon vakcinacije, što će omogućiti da se odredi kada će vakcinisane osobe ponovo morati da prime vakcinu. Krajem leta, na osnovu prikupljenih podataka, trebalo bi da se donese odluka o tome da li ponovo treba vakcinisati osobe koje su primile vakcinu u jesen prošle godine.
 
Vakcina Sputnjik Lajt predstavlja prvu komponentu vakcine Sputnjik V i prema rečima direktora Centra Gamaleja Aleksadra Gincburga, vakcina će pružiti zaštitu u trajanju od četiri ili pet meseci i smanjiće mogućnost da osoba oboli od teškog oblika korone.
  • Poslusni gradjanin

    27.02.2021 22:32
    Samo da cekam sa izadje i Sputnjik Pro Max
  • Light mozak

    27.02.2021 21:51
    Light jogurt light vakcina
    A mozda i za par dana ga ima na policama pored cigareta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.