Studija pokazala: Preminuli zaraženi kovidom imali virus u srcu

Tri četvrtine preminulih od virusa kovid19 imali su virus u srcu, pokazalo je najnovije istraživanje srčanog tkiva.
Studija pokazala: Preminuli zaraženi kovidom imali virus u srcu
Foto: Pixabay
Kako je objavio američki naučni časopis "Science" žrtve su imale abnormalne aritmije srca pre nego što su preminule.
 
Ova najnovija studija nudi uvid u to kako bolest može da ošteti srce i kako određeni tretmani mogu da pomognu da se spreči fatalan ishod.
 
Naučnici su prikupili dovoljno dokaza o oštećenju srca kod pacijenataobolelih od virusa korona, a pokazalo se da su pojedini pacijenti imali povišen nivo troponina, molekula koji se oslobađaju u krvi kada dođe do oštećenja srca.
 
Neki su dobili upalu srčane kese koja okružuje srce, a došlo je i do upale samog srca, međutim, nije jasno da li je ove probleme uzrokovao korona virus koji je napao srce direktno ili je sve posledica preaktivnog imunološkog odgovora.
 
Istraživanje je rađeno u Opštoj bolnici u Masačusetsu, na oko 1.000 komada srčanog tkiva, a vršilo se na više od 20 uzoraka od 41 pacijenta.
 
Kako se navodi, pokazalo se da je korona virus bio prisutan u 30 srca.
  • Zadušni deda

    26.03.2021 09:02
    Sistemski virus
    Odavno, još od prvih meseci epidemije, je poznato da imamo posla sa sistemskim, a ne isključivo respiratornim virusom.

    Nemački lekari su prošle godine, tokom obdukcija, pronašli virus u mozgu kod 15% preminulih. To istraživanje nije bilo masovno (oko 120 pacijenata, uglavnom starije dobi, iz staračkih domova), ali je delom pokazalo o kakvom virusu se radi. Neke od posledica preležanog COVID-19 se uklapaju u ove tvrdnje, što mogu da primetim i "iz prve ruke", kao i mnogi drugi koji su preležali bolest.

    Moguće je pretpostaviti da će kod različitih sojeva virusa biti ustanovljen različit afinitet prema organima i/ili ozbiljne posledice na više različitih organa kod istog pacijenta, što je mnogo opasnije (to je možda već i prisutno)...

    Očigledno je da je lakši deo posla steći saznanja o virusu i bolesti, a teži Neverne Tome prizvati pameti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.