Čitanje negativnih vesti izaziva niz simptoma

Stručnjak za traumu i profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard dr Ričard F. Molika objasnio je zašto se ponekad osećamo prezasićeno lošim i negativnim vestima, piše Eat This, Not That.
Čitanje negativnih vesti izaziva niz simptoma
Foto: Pixabay
Doktor Molika kaže da su "simptomi kolektivne traume" široko rasprostranjeni, ali ističe jedan kao posebno važan. 
 
"Mnogi od ovih simptoma kao što su osećaj teskobe i umora mogu biti poznati. Jedan zaslužuje da se posebno pomene, a to je utrnulost. Velika količina loših vesti uzima svoj danak. Naši odgovori na pandemiju i kontinuiranu nesigurnost podstaknuti nepreglednim vestima kreću se od hiperaktivacije (refleksa borbe ili bega) do utrnulosti (obamrlosti, ukočenosti)", objašnjava doktor.
 
On dodaje kako te reakcije mogu da ostanu prisutne dugo nakon izlaganja traumi, kao i da vremenom prevelika izloženost lošim vestima može dovesti do oštećenja nerava, što dovodi do utrnulosti, te samim tim loše vesti više neće imati nikakav efekat na vas.
 
"Mogli biste da osetite anksioznost koja deluje u pozadini. Tokom dana možda nećete ništa osećati, ali noći bi mogle da budu praćene nesanicom ili noćnim morama", kaže doktor.
 
Saveti koji mogu da pomognu u borbi sa preteranim uticajem konzumacije loših vesti
 
Molika tvrdi i da je važno da ljudi odvoje više vremena za brigu o sebi, kao i da budu svesni efekata koje konzumacija velike količine negativnih vesti na internetu može da ima.
 
On smatra da je jedan od načina da se izborite sa negativnim uticajem prekomerne količine loših vesti upravo ograničavanje vremena koje provodite na internetu u cilju obezbeđivanja predaha za svoj nervni sistem. Molika smatra i da provođenje vremena u prirodi utiče pozitivno na snižavanje hormona stresa i smanjivanje osećaja teskobe, umora i depresije.
 
"Dok čitate i konzumirate informacije, činite to svesno, pokušavajući da se zadržite u sadašnjosti", savetuje doktor.
  • biljke

    24.03.2021 07:51
    kortizol
    meni i biljke u stanu pomazu kod smanjenja stresa :)
  • Misha

    23.03.2021 18:41
    U kakvom ludilu živimo, vesti o pandemiji mi dođu kao odmor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.