Deca nakon preležane korone imaju više antitela od odraslih

Deca mlađa od deset godina imaju viši nivo antitela od adolescenata i odraslih, nakon što se zaraze koronavirusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu "Jama".
Deca nakon preležane korone imaju više antitela od odraslih
Foto: Pixabay
Ovaj stručni rad bi delom  mogao da pruži odgovor na pitanje koje naučnici još uvek aktivno proučavaju: zašto su deca manje pogođena simptomatskim oblicima kovida-19?
 
Telo prirodno proizvodi antitela u prisustvu virusa da bi se borilo protiv njega i da bi ga uništilo.
 
Naučnici su analizirali više od 31.000 seroloških testova sprovedenih u Njujorku između aprila i avgusta 2020. Usredsredili su se na pozitivne rezultate testiranja, koji ukazuju na preležanu infekciju kovidom-19. Po tim rezultatima, deca uzrasta od jedne do 10 godina razvila su srednji nivo IgG antitela, koji je bio znatno viši nego kod odraslih.
 
IgG je vrsta antitela koja se nalazi u međućelijskom prostoru i štiti ga od infekcije. Dokazivanjem prisustva ovog antitela može se pokazati da je postojalo prethodno obolevanje ili da je sprovedena imunizacija. Istovremeno je najniži nivo antitela IgG uočena kod mlađih odraslih osoba uzrasta od 19 do 30 godina, a razlozi za to još uvek nisu jasni, kažu autori istraživanja.
 
Analize su sprovedene na manjem broju uzoraka krvi uzetih od dece, adolescenata i mlađih odraslih osoba, a cilj im je bio da uporede imunološki odgovor u različitim starosnim grupama.
 
Pokazalo se da je srednji nivo IgG antitela dvostruko viši kod dece uzrasta od jedne do 10 godina u odnosu na adolescente, starosti od 11 do 18 godina, a među njima je ona bila dvostruko viša nego kod mlađih odraslih osoba, starosti od 19 do 24 godine.
 
"Rezultati naše studije upućuju na to da bi razlike u kliničkim manifestacijama kovida-19 kod pedijatrijskih bolesnika, odnosno dece, u poređenju sa onima kod odraslih pacijenata, delom mogle da budu posledica imunološkog odgovora povezanog sa godinama života pacijenta", objasnili su autori.
 
"Dakle, naši podaci mogu delimično da objasne sveukupno slabije simptome i teže oblike bolesti u kod zaražene dece", navodi se.
 
Utvrđeno je da su serološki testovi bili pozitivni kod sličnog udela dece i adolescenata u odnosu na odrasle osobe. To upućuje na mogućnost da bi deca, čak i kada razviju blagu sliku bolesti, "mogla da predstavljaju veliki izvor virusa i prenosa kovida-19", napominju autori.
 
U studiji koja je prošli mesec objavljena u časopisu "Nature" istaknuto je da se deca znatno bolje brane od virusa zahvaljujući boljem urođenom imunološkom odgovoru organizma, onome koji postoji i pre stečenog imuniteta, koji rezultira nastankom antitela.
  • ...

    24.03.2021 01:23
    Koji je naučnik ovo dokazao? Hoću da pročitam naučni rad, da uporedim sa ostalim stručnim dokazima.
    Sve se svelo na rekla-kazala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).