SZO: Ne može se dati preporuka u vezi sa kombinovanjem različitih vakcina

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponovila je da, zbog nedostataka "odgovarajućih podataka", ne može dati preporuku u vezi sa kombinovanjem različitih vakcina protiv korona virusa, što Francuska planira u revakcinaciji osoba mlađih od 55 godina koje su primile prvu dozu AstraZeneke.
SZO: Ne može se dati preporuka u vezi sa kombinovanjem različitih vakcina
Foto: 021.rs
"Ne postoje odgovarajući podaci na osnovu koji bi se moglo reći može li se to činiti, pa su stručnjaci SZO zaključili da kombinovanje vakcina u ovom trenutku ne mogu preporučiti", rekla je portparolka SZ Margaret Heris.
 
Taj stav, podsetila je, usvojila je Strateška stručna savetodavna grupa za imunizacije (SAGE) u februaru prilikom objave preporuka za AstraZenekinu vakcinu i pre informacija o mogućoj povezanosti tog preparata i jako retkih nuspojava koje su registrovane. Naučnici su tada pozvali da se istraži mogućnost kombinovanja vakcina protiv kovida-19.
 
Agencija AFP podseća da su francuske vlasti odlučile da će osobe mlađe od 55 godina koje su dobile prvu dozu AstraZeneke biti revakcinisane Fajzerom ili Modernom. Ta odluka se odnosi na oko 533.000 ljudi u Francuskoj, gde je 19. marta vakcinacija AstraZenekom obustavljena za mlađe od 55 godina zbog retke pojave tromboza nakon vakcinacije.
 
Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je u sredu da su pojedinačni slučajevi zgrušavanja krvi nakon primene AstraZenekine vakcine "retke nuspojave" vakcine i da se ne mogu povezati s uzrastom, polom ili istorijom bolesti. Stav EMA je i da su dobrobiti vakcine veće od rizika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.