Kako mršaviti na zdrav način, bez jo-jo efekta?

Gojaznost je problem koji ima više od 50 odsto populacije, a kovid kriza je doprinela da se problem još više poveća.
Kako mršaviti na zdrav način, bez jo-jo efekta?
Foto: Pixabay
U zimskom periodu je prirodno da dobijemo jedan do dva kilograma viška, jer je to prirodna zaštita od hladnoće, a takođe se i manje krećemo i jedemo kaloričniju hranu. Međutim, kovid pandemija je značajno uticala na naše živote. Manje se krećemo, a duži boravak kod kuće izaziva napetost koju često ublažavamo grickalicama pa čak i prejedanjem. To je takozvano "jedenje zbog stresa" i jedenje zbog nedostatka kretanja, a uglavnom jedemo nezdravu hranu.
 
Prema rečima doktorke Jaroslave Hovan Somborac, gojaznost nije samo estetski problem. Ona opterećuje, pre svih, srce i krvotok, kičmu i zglobove, ali i sve ostale organe. To je razlog zbog koga bi trebalo da vodimo računa o svom telu. Gojaznost može da ima i druge dugoročne posledice, poput povećanja upalnih procesa koji izazivaju bolove i koji duže traju (hronične upale) i pojavu komplikacija kovid-19 infekcije.
 
Tržište je preplavljeno raznim proizvodima za mršavljenje i bombastičnim reklamama da može da se izgubi 10 kilograma mesečno i slično. 
 
"Analizirala sam razne takve proizvode i zaključila da njihovi sastojci imaju laksativno i diuretsko delovanje, dakle izazivaju ubrzano pražnjenje creva i pojačan gubitak vode iz organizma. Zbog tih efekata, dolazi do gubitka vode i mišićne mase, ali se naslage sala ne smanjuju. Naime, kada organizam ubrzanim izbacivanjem hrane stolicom ne dobija dovoljno energije, najbrži put da obezbedi neophodnu energiju je razgradnja mišića", navodi dr Hovan Somborac. 
 
Da bi se dobila energija razlaganjem masnih naslaga potrebno je mnogo više vremena, dakle brzo mršavljenje to ne može da obezbedi.
 
"Posledice dijeta izgladnjivanjem, ali i pomoću ovakvih sredstava za brzo mršavljenje su napadi gladi i jo-jo efekat, odnosno, izgubi se dva kilograma, a dobije tri. To znači da se ide jedan korak napred a dva nazad."
 
 
Istraživački tim CaliVite international razvio je i dalje inovirao svoj proizvod Shake One Pure koji pomaže u održavanju željene telesne težine, kao i u mršavljenju, uz pomoć biljnih ekstrakata, vitamina, minerala, digestivnih enzima i vlakana. 
 
"Shake One Pure je proteinski prah koji se lako i brzo meša sa vodom, mlekom ili biljnim zamenama za mleko. Zahvaljujući tome što sadrži sve neophodne hranljive sastojke, vitamine, minerale, biljna vlakna i enzime za varenje, on može biti potpuna zamena za jedan ili više obroka. Može se koristiti i u slučajevima kada, zbog obaveza, nemate vremena da pripremate kompletan ručak, a ne samo za oblikovanje tela, odnosno mršavljenje", kaže dr Hovan Somborac.
 
Ovaj proteinski šejk posebno pomaže u procesu mršavljenja na zdrav način, postepenim otapanjem masnih naslaga u telu. Pomaže da se spreči gubitak mišićne mase tokom mršavljenja, čak pomaže obnavljanje mišićne mase, ako se koristi tokom treninga. Zadovoljava i želju za slatkišima i pogodan je da se uzima i kao užina.
 
"Ovde moram da istaknem da su svi proteini koje sadrži Shake One Pure na biljnoj bazi. Ovo je važno jer mnogi preparati za mršavljenje sadrže proteine ali najčešće uključuju i surutku, na koju su mnogi osetljivi, a vegetarijanci i vegani ne žele da unose hranu životinjskog porekla. Shake One Pure sadrži biljnu mešavinu proteina od graška i pirinča. Ne sadrži konzervanse, soju, veštačke boje, laktozu, gluten, steroide, stimulanse, kofein i mlečne proteine. Sadrži zaslađivače prirodnog porekla koji ne izazivaju nadutost, kao i osećaj nelagodnosti." 
 
Pored toga, u kvalitetnom hranljivom dodatku za oblikovanje tela i mršavljenje, izuzetno je značajan i odnos ugljenih hidrata, masti i proteina. Izbalansiran odnos, sa više proteina, a manje ugljenih hidrata i masti, daje sigurne rezultate. Ugljeni hidrati pomažu da se izbegnu nagli skokovi šećera u krvi i napadi gladi. 
 
 
1. Prvi način upotrebe je za mršavljenje, odnosno oblikovanje tela, samo uz korišćenje napitka Shake One Pure umesto obroka ili slatkiša. Može da se koristi kao zamena za jedan ili više obroka tokom dana, može pomoći da se ne prejedete i može zadovoljiti želju za slatkim, kao međuobrok, umesto slatkiša.
 
2. Program mršavljenja koji obuhvata kombinaciju dva šejka: Shake One Pure i Burn One –  kombinacija ova dva napitka maksimalno podstiče metabolizam, ako želite da učinite više za svoju formu, na primer, želite da počnete da se baviti sportom, a takođe i mršavljenje je efikasnije. 
 
3. Dijetni program mršavljenja koji ubuhvata dva napitka - Shake One Pure i Burn One i tablete Nopalina. Sve se to nalazi u jednom paketu koji se pokazao efikasnim u programu mršavljenja čak i kod izrazito gojaznih osoba. Ovaj dijetni program je fleksibilan i ne dozvoljava izgladnjivanje, dok obezbeđuje neophodan unos ugljenih hidrata, proteina i vlakana.
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.