Istraživanje: Stariji imaju više antitela ako je razmak između dve doze Fajzerove vakcine veći

Vakcina Fajzer/Biontek protiv korona virusa kod starijih osoba proizvodi tri i po puta veći odgovor antitela kad se druga doza odloži do 12 nedelja nakon prve, pokazalo je britansko istraživanje.
Istraživanje: Stariji imaju više antitela ako je razmak između dve doze Fajzerove vakcine veći
Foto: 021.rs
Ovo je prva studija u kojoj se direktno upoređuje stvaranje antitela posle tronedeljnog razmaka između dve doze, što preporučuje Fajzer/Biontek i produženog razmaka do 12 nedelja, što su u nestašici vakcina mnoge zemlje uvele kako bi obuhvatile mnogo više ljudi prvom dozom vakcine i tako barem delimično zaštitile veći broj ljudi.
 
Nakon što je Britanija takođe uvela veći razmak između dve doze, kompanije Fajzer i Biontek rekle su da nema podataka koji bi dali naučnu podlogu takvoj odluci.
 
Ali, kompanije su priznale da se javnozdravstveni interesi zaštite što većeg broja stanovnika mogu uzeti u obzir. Tada su istraživanja već pokazala da i jedna doza te vakcine pruža značajnu zaštitu od bolesti.
 
"Naša studija pokazuje da je vrhunac odgovora antitela posle druge doze Fajzera izrazito osnažen kod starijih osoba kad je odložena do 12 nedelja", rekla je autorka studije Helen Pari sa univerziteta Birmingem.
 
Studija koja još nije prošla naučnu recenziju obuhvatila je 175 osoba starosti između 80 i 99 godina i utvrdila da produžavanje razmaka između dve doze povećava za tri i po puta maksimum stvaranja antitela u poređenju s osobama koje su drugu dozu primile nakon tri nedelje.
  • Slave Svedska

    15.05.2021 14:36
    Eksperimentalne vakcine
    Pa u medjuvremenu nakon prve doze se razbole i zavrse na respiratoru ogroman broj njih i ne doceka drugu dozu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".