Ivanuša: Novi talas pandemije moguć krajem leta

Nije isključen novi talas pandemije korona virusa u svetu, tako da moramo biti oprezni, izjavio je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša.
Ivanuša: Novi talas pandemije moguć krajem leta
Foto: Pixabay
"Novi talas je moguć negde u drugoj polovini leta i pre jeseni. Ja se nadam da toga neće biti u Srbiji, naravno ako nastavimo sa vakcinacijom", rekao je Ivanuša.
 
"Vidimo kako se dobro izvodi vakcinacija, tako da ima puno zaštićenih ljudi, ali svakako još ima puno onih koji su osetljivi na taj virus", rekao je Ivanuša za TV Pink.
 
Prema njegovim rečima, to je razlog zašto treba da i dalje poštujemo zdravstvene mere.
  • Podbarac

    22.05.2021 08:38
    Da ponovim
    Ove vakcine ne garantuju da se nećete razboleti, već i ako se neko razboli, šanse za teži oblik bolesti i respirator, tj. smrt, su znatno manje.

    Treba znati - "prave trajne vakcine" (tj. sa živim ali oslabljenim virusom) zasada nema! Pitanje je i da li je moguća takva vakcina za ovu vrstu virusa?

    Dakle, treba zaustaviti širenje što pre, da ne bi došlo do značajnijih mutacija - jer što je duže ovaj virus "u cirkulaciji", veće su šanse da mutira u nešto što ne bi bilo dobro...

    Daklem, ove trenutne vakcine su "prva pomoć" i uz malo sreće (tj. bez večih mutacija) za 2-3 godine i uz bar par revakcinacija, sve će biti, daj Bože kao i pre.

    Dotle, srećno... Tolko.
  • Обсервер

    21.05.2021 11:55
    Коментатори
    Ах, колико писмености, толико и ''стручности'' у коментарима ! Иначе, могуће су и поплаве, као и нови талас короне, интересантно је колико су неки људи далековиди !
  • Nikola.

    21.05.2021 10:15
    D
    Što se tiče drugog talasa corone ne treba očekivati da će biti gori od prvog talasa, do tada će imati veći broj revakcinisanih i vakcinisanih prvom dozom koja pruža 45%zaštite što nije mali broj procenta, drugi talas će biti najvise poguban za Indiju, tamo gde ima 50-60% revakcinisanih će biti znatno blaži. Ne treba ljude trovati sa ovom epidemijom uopšte, niti da ih plaše sa nekakvim scenariom.


    Epidemija će biti snama sve dok revakcinisanih ne bude 95% do tada mi ćemo imati 45-80 svakodnevno pozitivnih i sporadične brojeve umrlih(1-10),hospitalizovanih takođe(1-10) i neće biti sve covid bolnice.

    I sa 45-80 se može normalno živeti bez straha i panike kao i u vreme epidemije influence iliti grip.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).