U kanalizaciji Seula pronađene visoke koncentracije Vijagre

Visoke koncentracije Vijagre i drugih lekova koji se koriste za lečenje erektilne disfunkcije pronađene su u seulskim otpadnim vodama, a očekuje se da će se njihova prisutnost u urbanom području poveć
U kanalizaciji Seula pronađene visoke koncentracije Vijagre
Foto: Pixabay
Prisutnost hemikalija koje se koriste u tim lekovima - inhibitora fosfodiesteraze-5 (PDE-5i) - bila je velika vikendom u postrojenjima za preradu otpadnih voda u Gangnamu, u kojem se nalaze noćni klubovi, barovi i lokali s prostitutkama, pokazalo je novo istraživanje.
 
"Procenili smo da je količina potrošnje PDE-5i za 31 odsto veća nego u područjima s manje noćnog života", napisali su naučnici u radu objavljenom u časopisu "Scientific Reports".
 
Stručnjaci su proučavali prisutnost hemikalija u dotoku i otpadnoj vodi dva uređaja za preradu otpadnih voda (STP) u glavnom gradu Južne Koreje, kao i u prihvatnim vodama.
 
Njihova istraga pokazala je da postojeći uređaji za preradu otpadnih voda "nisu mogli da prihvate" količine tih hemikalija.
 
"Jedva su u kućnim otpadnim vodama preradili PDE-5i i na kraju ih ispuštali", navodi se u radu. "S obzirom na sve veće tržište, može se očekivati da će se sve više PDE-5i ispuštati u urbanim područjima", dodaje se.
 
Oko 23 odsto južnokorejskih muškaraca starosti od 30 do 39 godina pati od erektilne disfunkcije, pokazuju studije, a ukupna prodaja PDE-5i prvih 20 korejskih farmaceutskih kompanija dosegla je 133 miliona dolara u 2019. godini.
 
Zbog delotvornosti u poboljšanju seksualnih performansi muškaraca, hemikalija se često ilegalno koristi u mnogim zemljama kao sastojak medicinskih tonika, dodatak ishrani i biljni dijetetski proizvod.
 
Nedavno istraživanje otkrilo je PDE-5i i njihove analoge u 80 od 188 namirnica i dodataka ishrani koji se prodaju u Koreji.
 
Oko 322 miliona pacijenata u svetu patiće od erektilne disfunkcije 2025. godine, a predviđa se da će prevalencija poremećaja u Aziji skočiti s 87 miliona u 1995. na 200 miliona u 2025. zbog starenja stanovništva.
  • Nina

    24.05.2021 06:34
    Nauka i politika
    Dali se neko kod nas seti da sprovede takva istrazivanja? Verujem da bi pronasli mnogo gore rezultate, nago sto su ovi predstavljeni. Politicari nam grade puteve, mostove, kupuju oruzje i orudja a vodu ispravnu jos uvek nemamo. Deca nam u nekim skolama idu u poljski WC, voze se starim autobusima, kupuju uzinu. Dok se osudjenici baskare u Hajatu, voze u novim maricama, dobijaju besplatne obroke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.