Francuska laboratorija prvi put prodala veštačko srce

Francuska laboratorija Karma saopštila je danas da je prvi put plasirala na tržište veštačko srce, koje je nedavno ugrađeno pacijentu u Napulju u očekivanju transplantacije.
Francuska laboratorija prvi put prodala veštačko srce
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je prva prodaja veštačkog srca koja je proizvela ova laboratorija, osnovana 2008. godine.
 
Ugrađivanje srca sproveo je tim lekara na čelu na kardiologom Ćirom Majelom u bolnici u Napulju.
 
Francuska laboratorija je 2020. godine dobila dozvolu za prodaju svog proizvoda u Evropi i to pacijentima koji čekaju transplantaciju srca.
 
Karma, koja je izumela veštačko srce, saopštila je pre nekoliko godina da one ne može u potpunosti da zameni transplantacije već se ugrađivati zbog nedostatka srca za presađivanje.
 
Ranije je navedeno da je proteza teška 900 grama, teža od pravog srca, koje ima 300 grama.
 
Laboratorija nije navela cenu proteze, ali su francuski mediji ranije navodili da će takvo srce koštati oko 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim post-operativnim tokom.
  • Laloš

    19.07.2021 18:55
    Veštačko srce je prof. Dr Aleksandar Nikolić(iz Novog Sada) ugradio pre tri godine pacijentu u Makedoniji u bolnici AciBadem u Skopju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.