Istraživanje: Da li kovid prati sličan sezonski obrazac kao grip

Dobro je poznato da je grip sezonska bolest, koja je najviše prisutna zimi u umerenim regionima i tokom vlažne sezone u tropskim oblastima.
Istraživanje: Da li kovid prati sličan sezonski obrazac kao grip
Foto: Pixabay
Zbog toga su naučnici pokušali da otkriju da li i kovid-19 prati sličan sezonski obrazac kao grip.
 
Da bi došli do odgovora na ovo pitanje, prenosi Gardijan, naučnici su uporedili stope zaraze virusom korona u periodu od marta 2020. do marta ove godine u pet zemalja – Kanadi, Nemačkoj, Indiji, Etiopiji i Čileu – uzimajući u obzir dnevne vrednosti temperature, vlažnosti vazduha, ultravioletnog zračenja i kapaciteta isušivanja vazduha (merenje koliko brzo isparavaju kapljice u vazduhu).
 
Došli su do zaključka da je u zemljama sa umerenom klimom kovid 19 bio na vrhuncu tokom zimskih meseci, kada su temperature i vlažnost vazduha niski, prenosi Danas.
 
S druge strane, u zemljama sa tropskom klimom broj slučajeva je bio najviši tokom letnje sezone monsuna, kada je vlažnost vazduha veoma velika.
 
Rezultati ovog istraživanja, koji su objavljeni u naučnom časopisu "GeoHealth", pokazali su da postoje dve varijable – nivo ultravioletnog zračenja i kapacitet isušivanja vazduha – koje su dosledno u korelaciji sa nivoima zaraze u svim zemljama.
 
Jako sunce i brzo isparavanje se povezuju sa opadanjem broja zaraženih, dok oblačno nebo i sporo isparavaje pomažu širenju virusa.
 
Predviđanje sezonskih obrazaca kovida 19 će biti od velikog značaja za borbu protiv širenja zaraze – tako što će, na primer, obezbediti da buster vakcine budu davane pre početka vrhunca sezone – ali sezonalnost je samo jedan od mnogih faktora, i ne bi trebalo da "spustimo gard" samo zato što je sunčan dan, kažu naučnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).