Pandemija smanjila očekivano trajanje života, najviše od Drugog svetskog rata

Pandemija kovida smanjila je očekivano trajanje života 2020. godine najviše od Drugog svetskog rata, a očekivani životni vek američkih muškaraca pao je za više od dve godine.
Pandemija smanjila očekivano trajanje života, najviše od Drugog svetskog rata
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je pokazala studija koju je danas objavio Univerzitet Oksford.
 
Očekivano trajanje života palo je za više od šest meseci u poređenju s 2019. godinom u 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji koja je obuhvatila Evropu, Sjedinjene Države i Čile. Očekivano trajanje života smanjeno je u 27 od 29 zemalja.
 
Univerzitet je saopštio da bi većina smanjenja očekivanog životnog veka u različitim zemljama mogla da bude povezana sa zvaničnim smrtnim slučajevima od kovida19. Dosad je zabeleženo gotovo pet miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom korona, pokazuju Rojtersovi podaci.
 
"Činjenica da naši rezultati ističu tako veliki uticaj koji se može direktno pripisati kovidu19 pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje", rekla je dr Ridi Kašjap, jedna od vodećih autorki rada objavljenog u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.
 
U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog trajanja života kod muškaraca nego kod žena, s najvećim padom kod američkih muškaraca čiji je očekivani životni vek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu.
 
Ukupno, muškarcima je "ošišano" više od godinu dana života u 15 zemalja, a ženama u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih 5,6 godina.
 
U SAD-u porast smrtnosti uglavnom je bio među populacijom koja radi i mlađima od 60 godina, dok je u Evropi smrtnost među osobama starijim od 60 godina značajnije doprinela povećanju mortaliteta.
 
Kašjap je apelovala da više zemalja, uključujući i one s niskim i srednjim dohotkom, podatke o smrtnosti učine dostupnim za dalja istraživanja.
 
"Hitno pozivamo na objavljivanje i dostupnost više razvrstanih podataka kako bismo bolje razumeli uticaje pandemije na globalnom nivou", rekla je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.