Srbija obezbedila još jedan lek protiv kovida

Srbija je obezbedila lek Sotrovimab koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika.
Srbija obezbedila još jedan lek protiv kovida
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je izjavila direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić. Ona je pojasnila da je reč o leku velike efikasnosti i bezbednosti.
 
"Primenjuje se kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze bolesti i eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput i zaista je pokazao izuzetno visoku efikasnost", objasnila je Radojević Škodrić.
 
Dodala je da se lek nalazi na listi lekova koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija i u američkom je protokolu za lečenje. Kako je istakla, lek je iz grupe neutrališućih antitela, kao i lek koji je obezbeđen pre nekoliko meseci.
 
Direktorka RFZO je pojasnila da je Srbija potpisala i ugovor sa MSD kompanijom za najnoviji lek Molnopiravir kojim je trenutno zaokupirana svetska i domaća stručna javnost.
 
"Lek je u kliničkim studijama pokazao izuzetne rezultate i treba da se registruje do kraja godine kod američke a zatim i evropske agencije. Odmah nakon registracije će zemlje koje su potpisale ugovor dobiti ovaj lek. Srbija je potpisala ugovor paralelno sa Amerikom i mi smo prva zemlja u Evropi koja će dobiti lek", rekla je ona.
 
Naglasila je značaj blagovremenog potpisivanja ugovora jer se tako obezbeđuje prednost u dobijanju količina leka.
 
"Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo prve da dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane", rekla je Radojević Škodrić.
 
Dodala je da se pregovara i sa Fajzerom za lek koji je u kliničkoj studiji pokazao visoke rezultate.
 
"Ali ne može nijedan lek da zameni vakcinu, jer ona sprečava zaražavanje i dalji razvoj bolesti, dok je lek dostupan za lečenje. U Srbiji imamo sve lekove, za sve faze bolesti i sve najnovije inovativne lekove, ali da lek može da zameni vakcinu vakcina ne bi postojala. Nije jasno zašto čekamo, da se razbolimo, dobijemo lek i da se lečimo, kada vakcinacijom možemo to da sprečimo", rekla je Radojević Škodrić.
 
Dodala je da ukoliko ne postignemo kolektivni imunitet svi lekovi koje imamo nam neće pomoći.
 
"Oni pomažu ukoliko maksimalnom vakcinacijom postignemo kolektivni imunitet, a onda sporadično, pojedinačno kada dođe do razboljevanja imamo sve terapijske opcije", rekla je ona.
 
Direktorka RFZO je rekla da struka određuje kada se koji lek kod koga primenjuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.