Čak 37 odsto odraslih puši, svaki sedmi osnovac zapali cigaretu

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da svaki sedmi osnovac puši, što je slučaj i sa 37 odsto odraslih stanovnika Srbije.
Čak 37 odsto odraslih puši, svaki sedmi osnovac zapali cigaretu
Foto: Pixabay
To je rekla pomoćnica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo Snežana Bojanić. Ona je na TV K1 rekla da je Srbija druga zemlja u Evropi po broju umrlih od raka pluća, a da je svaki sedmi osnovac pušač i prvu cigaretu zapali već u šestom ili sedmom razredu.
Kada su u pitanju studenti, broj je još veći, pa čak polovinu studentske populacije čine pušači.
Svake godine u Srbiji od karcinoma pluća oboli 6.500 ljudi, a umre njih 4.600.
 
Najveći problem su pacijenti koji se kasno jave lekaru, istakla je Bojanić, dodajući da se jave kada je bolest u trećem ili četvrtom stadijumu, a tada hirurgija ne pomaže i jedino je moguće dati citostatike koji pomažu "samo da se dočeka kraj".
 
Prema njenim rečima, ako se bolest otkrije u prvom ili drugom stadijumu, hirurgija je visokoefikasna. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je pokrenuo pilot projekat skriniga, a sve aktivnosti koordinira Institut za plućne bolesti Vojvodine.
 
"Rak pluća se javlja u najvećoj meri nakon pedesete godine života", naglasila je Bojanić, objasnivši da su cigarete ključni faktor rizika za nastanak bolesti, a u poslednjih deset godina svega devet odsto obolelih od raka pluća su bili nepušači.
 
Međutim, kako tvrdi, u okviru skrininga kroz koji je do sada prošlo 1.200 ljudi, utvrđeno je da se svega četiri odsto pušača brine da će oboleti od kancera i da je pušenje u Srbiji toliko široko rasporostranjeno i društveno prihvatljivo.
 
Podaci Instituta za plućne bolesti Vojvodine pokazuju da je u prethodnih deset godina broj obolelih od kancera pluća veći za 12 odsto, a da je tokom prethodne decenije bilo čak 55 odsto više žena među obolelima, ukazala je Bojanić.
 
"Ova bolest nažalost nema nikakve simptome u ranoj fazi, brzo se razvija i brzo daje metastaze", upozorila je ona.
 
Dodajući da skener pluća otkriva bolest, jer rendgen ne može da locira promene i senke koje su manje od jednog centimetra, Bojanić je precizirala da rendgen može da pokaže senku otprilike dve godine od nastanka bolesti, kada je već kasno.
 
Sve opšte bolnice opremljene su skenerima tako da je pregled dostupan, kazala je Bojanić i apelovala da treba raditi skrinig jedanput godišnje, naglašavajući da niskodozni skener ima deset puta manju dozu zračenja i da je potpuno bezbedan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.