Šest načina da što bezbolnije preživite mamurluk

Hladnoća i ukusna praznična trpeza često nas mame da popijemo neku čašicu više.

Posledice konzumiranja alkohola su uglavnom vidljive sutradan, a glavobolja, muka i razdražljivost su najčešći simptomi mamurluka.

Evo nekoliko predloga kako da ga se što pre rešite.

Voćni sok i vitamin C
 
100% prirodan voćni sok je klasičan lek protiv mamurluka. Tečnost, vitamin i šećer, brzo će vam povratiti energiju.
 
Voda
 
Ukoliko odmah nakon buđenja popijete veće količine vode, sprečićete dehidraciju organizma, a ako vodu obogatite i kašičicom meda, učinak će biti još bolji. Gazirana i gazirana pića takođe mogu da pomognu.
 
Voće
 
Jedite što više svežeg voća naročito banane, kivi, jabuke ili limun. Ovo je odličan da nadoknadite izgubljene elektrolite i gvožđe.
 
Mleko
 
Tečnost bogata kalcijumom poboljšava rad jetre i pospešuje brže oslobađanje toksina iz organizma.
 
Lek protiv bolova
 
Aspirin ili brufen će ublažiti glavobolju, ali u slučajevima mamurluka izbegavajte andol i acetisal, zato što mogu da oštete jetru ako se uzmu posle konzumiranja alkohola.
 
Ako ne pomogne probajte sa rasolom, njega bar ima u zimskim mesecima.
 
Antioksidansi
 
Među najboljim prirodnim lekovima protiv mamurluka, nalazi se đumbir, grejpfurt, šargarepa, spanać, crna čokolada, orašasti plodovi i zeleni i crni čajevi.
  • dule

    02.01.2022 14:49
    Manje vina, manje vina.
  • pre spavanja

    02.01.2022 14:29
    Sva resenja "za dan posle" su veoma ogranicena. Ubedljivo najbolje je popiti bar dve (velike) case vode pre spavanja. Dehidrataciju, kao i sve ostalo, je bolje spreciti nego leciti. Ujutru ce mamurluk biti kao da ste duplo manje pili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.