Ovo su namirnice koje najčešće izazivaju alergije kod dece

Uvođenje čvrstih namirnica može biti poprilično nezgodno i neuredno za roditelje.
Ovo su namirnice koje najčešće izazivaju alergije kod dece
Foto: Pixabay
Postaje još komplikovanije kad u kombinaciju dodate potencijalne alergene, a stručnjaci su sastavili popis od osam najčešćih na koje roditelji moraju da pripaze.
Nedavna istraživanja promenila su način na koji pristupamo dohrani dece kad su u pitanju alergeni. Zato je portal Motherly naveo ono što treba da znamo.
- Mleko
- Jaja
- Riba
- Školjke i rakovi
- Orašasti plodovi
- Kikiriki
- Pšenica
- Soja
 
Istraživači procenjuju da će jedno od 13 dece razviti alergiju na neku namirnicu tokom života, a ovih osam alergena obuhvata 90 odsto svih alergija na hranu.
 
Srećom, nova istraživanja u području alergija na hranu su ohrabrujuća.
 
Smernice govore da alergene u dečju ishranu treba uvoditi oko šestog meseca života. U studiji LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) pokazalo se da rano uvođenje kikirikija rezultira 97 odsto smanjenom šansom da će se alergija razviti kasnije u životu u visokorizičnim populacijama. To je zato što se alergije razvijaju - nismo rođeni s alergijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.