Otrov puža ubrzo postaje lek protiv bolova bez efekta zavisnosti

Ključni sastojak za buduće lekove protiv bolova naučnici su našli u otrovu iz morskih puževa.
Otrov puža ubrzo postaje lek protiv bolova bez efekta zavisnosti
Foto: Pixabay
Otkrivanje tajni smrtonosnog otrova koji proizvodi otrovni morski puž moglo bi da bude ključ za razvoj novih lekova protiv bolova, koji će biti bolji, jer neće izazivati zavisnost u meri u kojoj je to danas slučaj.
Otrov konusnog puža sadrži hemikalije zvane konotoksini, koje ovo stvorenje koristi da parališe svoj plen blokiranjem delova njihovog nervnog sistema.
Naučnici veruju da bi modifikovana verzija ovog otrova mogla da bude osnova budućih lekova sposobnih da blokiraju receptore za bol u ljudskom telu.
 
Predvođeni timom sa Univerziteta u Glazgovu, naučnici nameravaju da saznaju više o jedinstvenom otrovu koji proizvode morska stvorenja.
 
Endru Džejmison, glavni istraživač u projektu, rekao je da, iako neke vrste morskih puževa možda izgledaju kao malo verovatna perspektiva za proboj u otkrivanju lekova, konotoksini koje proizvode "imaju mnogo intrigantnih svojstava koja su već dokazana u medicini".
 
Rekao je da će istraživači na univerzitetu, zajedno sa onima u Laboratoriji za nauku i tehnologiju, raditi na istraživanju mehanizma o tome kako su peptidi konotoksina strukturirani na molekularnom nivou.
 
Novi lekovi se očekuju kada istraživači potpuno otkriju tajne molekula u otrovu morskih životinjica.
 
Dr Džejmison je rekao da je istraživanje novih medikamenata uzbudljiv projekat i da se svi u timu "raduju početku rada na njihovom razvoju".
 
Inače, ljudi retko bivaju ozbiljno povređeni od morskih puževa, ali je bilo retkih smrtnih slučajeva. Trenutno nema dostupnih protivotrova, ali se istraživači nadaju da bi njihov projekat takođe mogao dovesti do razvoja prvog tretmana za pomoć kod trovanja konotoksinom.
  • Detelina

    03.04.2022 21:16
    Živeo puž!
  • Slucaj

    03.04.2022 20:04
    A puzeve zanima koliko ce ih zlostavljati da bi izlucili dovoljno otrova da bi nama bilo bolje. Inace, nesum skolovala, ali ne bih rekla da je na slici morski puz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.