Kako da podstaknete lučenje "hormona sreće"?

Hormoni imaju veliki uticaj na našu svakodnevicu.
Kako da podstaknete lučenje "hormona sreće"?
Foto: Pixabay
Glavni poznati trio, čije lučenje dovodi do toga da se osećate srećnije, endorfin, serotonin i dopamin veoma su poželjni, a postoji nekoliko načina kako da se njihovo lučenje podstakne.
 
Hormoni su mali prenosnici poruka od jedne telesne ćelije do druge posebnim oblikom hemijskog delovanja, a snažno utiču na raspoloženje. Srećom, spoljnim faktorima kao što je ishrana, aktivnosti i hobiji možemo da utičemo na njihovo lučenje.
Endorfin
 
Biohemijsko jedinjenje koji nastaje u hipotalamusu, smiruje nas i pruža nam osećaj užitka i neutrališe preterani adrenalin. Endorfin telu služi za borbu protiv bolova, i služe kao zaštita od preranog starenja čestica. Ovaj hormon se može lučiti i sećanjem na lepu uspomenu, pa nije uzaludan savet da se skoncentrišete i mislite na nešto lepo.
Serotonin
 
Još jedan "hormon sreće" je i serotonin, koji igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže raspoloženja. Osobe sa niskim nivoom serotonina neretko pate od depresije, a ovaj  hormon može da se pronađe u mozgu, crevima i u krvi.
 
Dopamin
 
Najpoznatiji hormon luči se svaki put kad radimo nešto što nam pruža zadovoljstvo, a to mogu da budu aktivnosti poput konzumiranja omiljene hrane ili seksualnih aktivnosti. Dopamin je hemijski vrlo sličan adrenalinu, ali ipak ih razlikuje jedna grupa molekula.
 
Kako povećati nivo hormona sreće?
 
Lučenje hormona sreće možete da podstaknete pravilnom ishranom, a neke od namirnica izdvojile su se pozitivnim delovanjem.
 
Crna čokolada sadrži serotonin i podstiče proizvodnju endorfina. Voće i povrće takođe podstiču proizvodnju hormona sreće, dok riba, semenke lana i orašasti plodovi regulišu količinu neurotransmitera u mozgu.
Uz ishranu, fizička aktivnost takođe podstiče proizvodnju hormona sreće, pa je redovno vežbanje odlično za dobro raspoloženje. Sušanje omiljene muzike pozitivno utiče na raspoloženje, kao i ples i pevanje.
 
Uz ishranu i aktivnosti, sunčevi zraci i vitamin D imaju veliki uticaj na raspoloženje, tako da vam opuštena šetnja po suncu može promeniti dan nabolje, prenosi 24sata.hr.
  • Realno

    05.06.2022 20:33
    Učestala masturbacija i eto radosti.
  • Okrugli ćošak

    05.06.2022 15:28
    Odgovor na ovo pitanje daće delegati, samoupravljači, na sednici Izvršnog odbora vladajuće stranke, u performansu gledanja, unutrašnje molitve za mali kutak njegovog dvanaestnjaka, blagi dodir i priliku za snižavanje stanja računa državnih i javnih kompanija i preduzeća.
  • Eksperiment

    05.06.2022 11:13
    Hmm
    Ja se napucam pecurkica i sve puca brale od hormona srece.
    Aj u zdravlje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).