Da li je bezbedno koristiti kremu za sunčanje kojoj je istekao rok?

Možda ste mislili da nije ništa strašno ako tokom sunčanja iskoristite kremu kojoj je istekao rok, prevarili ste se. Stručnjaci upozoravaju da je to daleko od istine.
Da li je bezbedno koristiti kremu za sunčanje kojoj je istekao rok?
Foto: Pixabay
Stručnjaci upozoravaju da je to daleko od istine.
"Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja. Važno je da zapamtite da ako koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savetima, malo je verovatno da će vam na kraju leta ostati značajna količina kreme za sunčanje", kaže dermatolog Marisa Garšik.
Ipak, ako koristite kremu kojoj je istekao rok trajanja, izgorećete lakše, jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca vremenom razgrađuju.
 
Dakle, krema za sunčanje sa isteklim rokom trajanja ne pruža nikakvu zaštitu, a samim tim oštećujete kožu i povećava šansu za razvoj opekotina. 
 
Uprava za hranu i lekove tvrdi da kreme za sunčanje ostaju efikasne tri godine.
 
"Iako fizički blokatori u mineralnim SPF-ovima mogu da traju duže od hemijskih, datum isteka takođe uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF-ovi imaju tendenciju da slede iste smernice u vezi sa rokom", objašnjava dermatolog Garšik i dodaje:
 
"Da biste održali optimalni rok trajanja svoje kreme za sunčanje, čuvajte je na sobnoj temperaturi i držite je dalje od sunca", objašnjava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.