Ne izbegavajte odlazak u stomatološku ordinaciju

Opšte je poznato da brigu o zdravlju zuba ne treba nikad zapostavljati.
Ne izbegavajte odlazak u stomatološku ordinaciju
Foto: Pixabay
Da li redovno posećujete stomatologa, ili samo kad se javi potreba u vidu bola ili druge neprijatnosti? 
Privatne stomatološke ordinacije nalaze se svuda oko nas.
Ako do sad niste našli neku ordinaciju u koju ćete redovno odlaziti, krajnje je vreme da to uradite. Ne zapostavljajte redovne kontrole ili lečenje već postojećih problema sa zubima. Nekom je izgovor nedostatak vremena i novca, a nekom strah. Što se tiče prvog, jasno je da novac može biti prepreka, ali ako sopstveno zdravlje postavite kao prioritet, shvatićete da postoji rešenje. Štaviše, u mnogim stomatološkim ordinacijama moguće je plaćanje na rate. Pored toga, popravke zuba su trošak koji vam neće pobeći. Ukoliko se situacija pogorša zato što niste reagovali na vreme, lečenje postaje skuplje i komplikovanije. 
 
Strah od odlaska kod stomatologa pojava je vezana za sve životne dobi. Kod dece, on se može javiti kao posledica neprijatnog iskustva, usled neadekvatne pripreme. Da situacija bude gora, ima roditelja koji decu plaše doktorima i zubarima, čineći i sebi i njima medveđu uslugu. Kada se jednom javi, treba i vremena i energije da se on prevaziđe i otkloni. Posledica ovog straha je izbegavanje odlazaka u stomatološku ordinaciju.
 
Dešava se da se kvarovi ne otkriju i ne saniraju na vreme, pa problem sa zubima postane još veći. Ima stvari u životu koje moramo da radimo za sopstveno dobro, bez obzira da li su nam prijatne ili ne. Redovne stomatološke kontrole su jedna od njih. Međutim, uprkos mišljenju da je to nešto što je neprijatno, savremena stomatologija daleko je uznapredovala, dok se u dijagnostici i lečenju koriste metode koje su efikasne i nisu neprijatne. Primenjuju se anestetici nove generacije, tako da se bol efikasno eliminiše. Takođe, u privatnim stomatološkim ordinacijama koriste se novi uređaji i instrumenti što dodatno povećava efikasnost i brzinu sprovođenja neke metode u lečenju. 
 
Veoma je važno da pronađete stomatologa od poverenja. Zahvaljujući tome da verujete u nečiju sposobnost i umeće, osećaćete se mirnije i opuštenije kada treba da se radi pregled ili neka stomatološka intervencija. Što duže kod nekog idete, upoznaćete se sa načinom rada i pristupom. 
 
Sve stomatološke ordinacije možete pronaći na sajtu mirandre.com odakle ih možete kontaktirati i zakazati pregled. Cene stomatoloških usluga neznatno variraju, tako da možete napraviti poređenje. Povremeno, stomatološke ordinacije daju popuste na neke usluge ili intervencije. Obično se radi o uslugama iz oblasti estetske stomatologije, ali to nije pravilo. Skuplje intervencije, kao što je ugradnja zubnih implanata ili fiksnog ortodontskog aparata, mogu se plaćati i na rate u mnogim stomatološkim ordinacijama. 
 
Ukoliko ste propustili da odete na redovnu kontrolu kod nadležnog stomatologa, preventivni pregled zakažite još danas. Proverite da li su vam zubi zdravi, jer bolje je popravke uraditi na vreme. Ali, ako već patite od raznih tegoba vezanih za zube ili desni, to je još veći razlog da ni malo ne odlažete posetu stomatologu. Takođe, ne čekate bolja vremena da „sredite“ zube ili da nadomestite one koji vam fale.
 
Raspitajte se o cenama i mogućnostima odloženog plaćanja. U mnogim stomatološkim ordinacijama mogu vam izaći u susret, kako biste što pre počeli sa svim popravkama i lečenjima. Što se duže čeka, problemi se gomilaju i lečenje vas skuplje košta. Bez zuba se ne može. Njihov nedostatak, ne samo da kvari lepotu osmeha, već predstavlja i problem pri žvakanju hrane i govoru. 
 
Otklanjanje estetskih nedostataka učiniće da se osećate lepše i da imate više samopouzdanja. U stomatološkim ordinacijama primenjuju se bezbedne tehnike izbeljivanja zuba. Manje korekcije oblika postižu se ugradnjom faseta (vinira). 
 
Bilo da je reč o lečenju oboljenja ili korigovanju estetike, stomatološke preglede i intervencije nemojte ostavljati za neki drugi dan, već ih što pre zakažite. Budite odgovorni prema zdravlju svojih zuba, kako vas kasnije ono ne bi skupo koštalo. 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.