SZO preimenovala varijante majmunskih boginja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je preimenovala varijante majmunskih boginja, zamenivši nazive afričkih regiona rimskim brojevima.

Nove varijante imena omogućavaju da se uzme u obzir trenutna realnost bolesti.

Iako je bolest dugo bila ograničena na desetak afričkih zemalja, velika većina novih slučajeva otkrivena je ove godine u drugim delovima sveta, posebno u SAD, Evropi i Brazilu.

SZO dodaje da sprovodi konsultacije za promenu naziva bolesti, naziva koji se smatra diskriminatorskim, pošto virus nije povezan samo sa majmunima, već se pokazao kod drugih životinja, posebno kod glodara.
Početkom juna, 30-tak naučnika, od kojih su mnogi iz Afrike, zatražilo je promenu naziva varijanti bolesti koji ne bi bili "diskriminatorski".
 
"Postignut je konsenzus da se varijanta koja se pojavila u basenu Konga označi kao varijanta I, a zapadnoafrička varijanta kao II", navela je SZO i dodala da je dogovor postignut na nedavnom sastanku na kojem su učestvovali virusolozi i drugi stručnjaci zdravstva.
 
Dodaje sa da će podvarijante biti imenovane na primer kao Ia ili Ib.
 
Naziv bolesti, majmunske boginje, predstavlja nasleđe uslova u kojima je bolest otkrivena 1950-ih. Danski istraživači su tada bolest otkrili kod majmuna u svojoj laboratoriji.
 
Širom sveta je prijavljeno više od 31.665 slučajeva zaraze od kojih 12 smrtnih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).