Kolagen i hijaluronska kiselina: Saveznici u borbi protiv bora i strija

Koža je najveći organ ljudskog tela.
Kolagen i hijaluronska kiselina: Saveznici u borbi protiv bora i strija
Foto: Pixabay
Ona nas štiti od sunčevog zračenja, od preterane vrućine i hladnoće, od infekcija i ublažava udarce. Koža učestvuje u održavanju stalne telesne temperature i stvara vitamin D. Komunicira sa spoljašnjim svetom putem receptora koji su osetljivi na dodir, toplotu i pritisak. Preko nje se izlučuju razni toksini iz našeg tela.
Glavni sastojci kože su kolagen i hijaluronska kiselina. 
 
Kolagen čini 75 odsto naše kože, ali posle 25. godine života njegova količina opada oko 1,5 odsto godišnje, a osnovna karakteristika hijalurona je da koži obezbeđuje neophodnu vlažnost. 
 
Kolagen i hijaluronska kiselina su neophodni za obnavljanje i dobro zdravlje vezivnog tkiva u čitavom telu, samim tim i za održavanje i poboljšanje zdravlja kože i kose, ali i zglobova i očiju. 
"Na zdravlje i izgled kože i kose loše utiču stres, nedovoljna fizička aktivnost, neodgovarajuća ishrana (sve vrste šećera oštećuju kolagen), pušenje, kao i UV zraci. Ultravioletni (UV) zraci izazivaju opekotine, ubrzavaju starenje kože, doprinose razvoju karcinoma kože i katarakte", kaže doktorka Jaroslava Hovan-Somborac. 
 
Navodi da je za zdravlje kože korisna hrana bogata antioksidansima
 
Neki antioksidansi su svima dobro poznati: vitamini A, C i E, selen, beta karoten i likopen. Oni se nalaze u svežem voću i povrću. Generalno, što je tamnija boja, veća je koncentracija zaštitnih biljnih komponenti (nar, borovnica, malina, lisnato zeleno povrće, višnja, šljiva, crna čokolada i čaj).
 
"Dobro je jesti namirnice bogate likopenima, kao što su paradajz i crvena paprika. Studija koja je rađena prošle godine u Britaniji pokazala je da ishrana bazirana na paradajzu povećava zaštitnu sposobnost kože za trećinu. Kuvani paradajz ima više likopena nego sveži, a dodatkom maslinovog ulja se poboljšava njegova iskoristljivost", kaže naša sagovornica.
 
Dodaje da je za zeleni čaj poznato da sadrži antioksidanse koji se nazivaju polifenolima, a koji povećavaju sposobnost kože za zaštitu od Sunca, ublažavaju oštećenja nastala UV zracima i štite je od fotostarenja. Određene vrste riba, kao što su losos, tuna i sardine, bogate su omega 3 masnim kiselinama, koje imaju protivupalna svojstva.
 
Sa druge strane, savetuje doktorka Hovan-Somborac, potrebno je ograničiti unos alkohola i napitaka sa kofeinom, jer oni mogu izazvati dehidrataciju, posebno u uslovima velike vlage ili prilikom dužih boravaka na Suncu. Šećer i zasićene masti ubrzavaju proces starenja, pa ih treba izbegavati. 
 
Međutim, kako ističe, već više decenija je poznata činjenica da ni najkvalitetnija ishrana ne može obezbediti dovoljno vitamina i oligoelemenata, pa tu svoju funkciju imaju dodaci ishrani.
 
Navodi da su bazični multivitaminski preparati neka vrsta osiguranja. Uz njih, jako je važan dodatni unos vitamina C, kalcijuma i magnezijuma, vitamina D i omega 3 masnih kiselina:
 
"Vitamin C je poznati prijatelj kože. Značajna je njegova uloga u proizvodnji kolagena, tako da je neophodan za prevenciju pojave bora. On se međutim brzo razgrađuje i važno je da bude u obliku u kojem se postepeno oslobađa".
 
Uvek treba imati na umu i beta karoten, jer on štiti kožu, ali i naše oči i vid od štetnog delovanja UV zraka.
 
 
Kvalitetni dodaci ishrani mogu značajno povećati nivo kolagena u koži, a Calivita ima preparate Beauty formula i GlamUp koji utiču na bolji kvalitet kože, kose i noktiju. 
 
"Uz pomoć takvih suplemenata bogatih kvalitetnim kolagenom, hijaluronskom kiselinom i antioksidansima, smanjuje se suvoća kože, povećavaju njena glatkoća i čvrstina, poboljšava elastičnost, smanjuje se pojava sitnih linija i bora. Ovi dodaci ishrani podstiču rast kose i poboljšavaju njen kvalitet", navodi doktorka Hovan-Somborac.  
 
Kolagen je zaslužan za građu kože i svih ostalih tkiva i organa. On povezuje sve ćelije i tkiva i obezbeđuje njihovu funkciju. Kada je koža suva, ove veze lakše pucaju. Tamo gde je koža najtanja, te veze su najosetljivije i zato se javljaju prve bore oko očiju. Hijaluron hidrira i oporavlja kolagenske veze i sprečava njihovo propadanje.
 
"GlamUp je prašak koji se rastvara i može se preporučiti za očuvanje elastičnosti kože, bržu regeneraciju nakon sunčanja i noćnih izlazaka, za prevenciju i smanjenje bora, preveniju i smanjenje vidljivosti strija, u menopauzi za ublažavanje promena na koži nastalih usled hormonskih promena, u slučaju ekcema ili ožiljaka za olakšano formiranje novog kožnog tkiva", kaže naša sagovornica. 
 
Dodaje da Beauty formula kapsule doprinose boljem kvalitetu kože, kose i noktiju, rastu kose, ali i kao prevencija i pomoć kod bolova u kostima, zglobovima i tetivama.
 
Prema njenim rečima, GlamUp brže deluje, jer sadrži mnogo veće količine kolagena i hijalurona, dok Beauty formula ima širi spektar delovanja i pogodna je za dugotrajnu upotrebu.
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.