Biolog: Sve će više biti problema sa ambrozijom i sve više alergičnih

Sa dolazećim klimatskim promenama će i problemi sa ambrozijom biti još izraženiji i sve će biti više alergičnih na ovu biljku.
Biolog: Sve će više biti problema sa ambrozijom i sve više alergičnih
Foto: 021.rs
Asistent na Biološkom fakultetu Tomica Mišljenović upozorava da biljka ne treba da se uklanja bez rukavica, prenosi N1 Beograd.
Ambrozija ima mogućnost da produkuje ogromnu količinu polenskih zrna, koja su vrlo malih dimenzija i lako se vetrom prenose na velike udaljenosti.
Mišljenović kaže da je polen od ambrozije jedan od najpotentnijih alergena koji su poznati na svetu i da izaziva alergije kod velikog broja osetljivih.
 
"Pretpostavlja se da će u ovom scenariju dolazećih klimatskih promena, produkcija polenskih zrna kod ambrozije biti još veća, biomasa kod tih biljaka, zahvaljujući  povećanim koncetracijama ugljen dioksida i temperatura u regionu, će biti još veća, pa možemo očekivati da će ovim problemi biti još izraženiji i da će biti još više stanovnika alergičnih na ovu biljku", dodaje on.
 
Kako kaže, ambrozija je biljka koja može da proizvode od 300 pa do nekoliko hiljada semena, koja ostaju u zemljištu, a zadržavaju svoju klijavost više 30 godina. 
 
To znači da ukoliko ih u jednoj sezoni uklonimo, semenska baza ostaje i decenijama može da pravi problem, pa je treba sistematski uništavati, objašnjava Mišljenović.
 
Grad Beograd ima desetogodišnji plan za suzbijanje sa neuređenih gradskih površina, ali i vlasnici zemljišta su u obavezi da uklanju sa svojih površina.
 
"Nikako je ne treba uklanjati bez rukavica, ukoliko ih čupate iz korena, zbog toga što može da izazove i kontaktne alergije pored polenskih", navodi sagovornik N1.
 
Kako dodaje, važno je i uklanjati je pre nego što cveta.
 
Na veliki površinama se često uklanja određenim hemijskim sredstvima, ali u centru Beograda se ne koriste herbicidi, već se to radi niskim košenjem, prenosi biolog.
  • Boba

    15.09.2022 00:44
    Ambrozija
    Ispod tribina renoviranog stadiona Mladost GAT okrenutim prema bulevaru celo leto raste ambrozija sada je veća od dva metra. Mogli su je bar jednom pokositi.
  • Rodoljub Tanasić

    14.09.2022 09:47
    Ambrozija je veoma „gadna“ i brzo se širi. Polen leti preko 120 km/dan.
    Preko 30% stanovništva radno je nesposobno u doba intenzivnog cvetanja ambrozije i to se stalno povećava.
    Grad izdvaja značajna sredstva koja idu delom na Poljoprivredni ili PMF (možda i na oba), za izradu studija (prepisuju se svake godine) i mislim, nadzor, te Gradskom zelenilu koje kosi.
    Desetak godina u nazad jedan od portparola Zelenila objašnjavao je na TV kako oni već u aprilu kreće sa košenjem ambrozije (neznanje partijskog aparačika – ambrozija je biljka dugog dana, pa tada još ni iznikla nije!), postavlja se pitanje efikasnosti košenja. Ma kako i koliko radili, ambrozije ostaje koliko vam volja!
    Ako se po košenju ne uništi u vrlo kratkom roku, ambrozija je i dalje napast za ljude. Naime, od momenta košenja (čupanja), ona svu svoju energiju usmeri da baci polen!
    Svojevremeno sam predlagao otkup ambrozije. To se decenijama u nazad radi u Evropi. Dakle, punktovi za otkup i momentalno uništavanje. Usmere li se sredstva koja se sada izdvajaju na otkup, eto poboljšanja!
    Noooo, ostaje pitane da li će se formirati prava cena otkupa tako da se uopšte i isplati stanovništvu da je donosi, kao i da li će se primeniti metoda Zelenila isplate Studentskih zadruga za povremene radove, što je bio i ostao velik „izvor prihoda“ korumpiranih aparačika. I mada ovo nije izum aktuelnih, očekujem minuse…
    I još nešto za 021: Ovo na slici NIJE ambrozija! Niste mogli naći sliku ambrozije ili je slikati?
  • Pub

    14.09.2022 07:32
    Ubi nas
    Na sve moguće načine i u svim slojevima društva vlast ne misli na narod.
    Ako ćete 2 do 3 meseca biti, bukvalno, BOLESNI zbog ambrozija, bežite odavde.
    U vreme cvetanja ambrozija niste ni za sebe ni za druge normalni.
    Ne ostajte u okrutnom društvu, makar i zbog ovog razloga.
    Komšije, Mađari su to rešili ali uzalud, šaljemo im mi polen.
    Zašto smo uvek najgori?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.