Kako izbeći komplikacije virusnih infekcija?

Period od rane jeseni do kasnog proleća je vreme kada su virusne infekcije najčešće, a one mogu biti praćene i komplikacijama.
Kako izbeći komplikacije virusnih infekcija?
Foto: Pixabay
Pored aktuelne kovid infekcije, a očekuje se njen novi, zimski talas, javljaju se prehlade i grip. 
 
Prehlada
 
Period inkubacije, vreme od kontakta sa virusom do pojave prvih simptoma, kod prehlade je znatno kraći nego kod drugih infekcija i traje jedan do tri dana. Simptomi prehlade počinju znatno brže, a traju  kraće i slabijeg su intenziteta nego kod ostalih virusnih infekcija. To su kijanje, kašalj, suzenje očiju, curenje nosa i temperatura ispod 38 stepeni, a komplikacije su vrlo retke, kaže pulmolog Stevan Somborac.
Grip
 
Kod gripa, temperatura vrlo brzo prelazi 38, 39 stepeni, javlja se bol u mišićima, jeza, groznica, glavobolja. Inkubacija traje između tri i pet dana, a sama bolest relativno kratko, oko sedam dana. Komplikacije su relativno retke i najčešće oni koji već imaju neko hronično obolenje disajnih puteva dobijaju upalu pluća.
 
Kovid-19
 
Kod kovida je period inkubacije od dva do 14 dana. Za razliku od prehlade i gripa, ima vrlo raznoliku kliničku sliku, od ljudi koji imaju minimalne tegobe ili ih uopšte nemaju (a oni su značajni kao prenosioci bolesti) sve do teške kliničke slike koja može da dovede i do smrti, posebno kod rizične populacije - kod starih, dijabetičara, srčanih i plućnih bolesnika, obolelih od malignih bolesti, osoba sa smanjenim imunitetom. Simptomi mogu biti različiti - malaksalost, suv kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa, osećaj nedostatka vazduha, bolovi u celom telu, glavobolja, a temperatura može veoma dugo da bude visoka. Komplikacije kod kovida mogu zahvatiti brojne organe.
"Možemo reći da suplementi imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja, u prevenciji i pomoći u lečenju virusnih infekcija. To se pokazalo tokom pandemije kovida, jer se suplementi koriste u lečenju ove bolesti", navodi doktor Somborac.
 
Dodaje da Calivita ima više dodataka ishrani koji mogu pomoći kod lečenja virusnih infekcija:
 
"Paraprotex ima opšte antimikrobno delovanje - deluje na viruse, bakterije, gljivice, ima jako antioksidativno dejstvo, štiti ćelije od slobodnih radikala. Sadrži vitamine A, B i C, cink, selen, gvožđe, magnezijum, jod, mangan i kalcijum. Ovaj suplement sadrži veliku količinu bioflavonoida i ne uništava crevnu floru." 
 
"Sledeći preparat je Gravital ili kako ga još zovemo 'tečni Paraprotex'. Namenjen je onima koji, iz različitih razloga, teško gutaju tablete. I on deluje protiv virusa, bakterija i parazita i dobro utiče na smanjenje upalnih procesa. Polifenoli aloe koju sadrži imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo i pomažu našem imunom sistemu. Ovo protivupalno delovanje je važno jer, a najčešće je to kod kovida, sama upala, koja bi trebalo da bude naša odbrambena reakcija, bude suviše jaka i supstance koje se stvaraju za odbranu organizma deluju suprotno i dovode u opasnost čak i naš život", kaže naš sagovornik.
 
Dodaje da Noni organic ima direktno antivirusno delovanje, poboljšava imunitet, podiže nivo endorfina i psiho-fizičke sposobnosti našeg tela.
 
 
"Virago je suplement koji je baš pravljen za borbu protiv virusa, a zasnovan je na mačijoj kandži, lizinu i cinku. Oni zajedno imaju jako antivirusno delovanje, protivupalno i antioksidativno dejstvo, što poboljšava funkciju našeg imunog sistema. Vrlo slično dejstvo ima i Immun-virex. Ima višestruko delovanje - sprečava ulazak virusa u ćeliju i njihovo razmnožavanje, pozitivno deluje na sve imunološke procese i deluje protiv upale."
 
Vitamin C poboljšava naš imuni odgovor i ima jako antioksidativno delovanje.
 
"Takođe, nema pacijenta koji je lečen od kovida da mu nije prepisan vitamin D3. Ima ključnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema. U odbrani od gripa i drugih virusnih infekcija povoljno deluje, smanjuje rizik od nastajanja zapaljenja i od komplikacija", navodi doktor Somborac i nastavlja:
 
"Helirani cink deluje protiv virusa, a vrlo je važan i za pojačanje aktivnosti limfocita, koji se nazivaju prirodne ćelije ubice. Neophodan je za stvaranje antitela i utiče na izgradnju ćelija koje pamte ko je bio naš neprijatelj i brzo počinju da proizvode antitela. Cink smanjuje stvaranje citokina. To su supstance koje bi trebalo da služe za našu odbranu, ali smo u kovid infekcijama vrlo često imali da je baš preterani odgovor dovodio i do smrti. Zajedno sa cinkom je davan i selen koji takođe utiče na imunitet."
 
 
Dodaje da preparat Acai sadrži puno jakih antioksidanata, dobro deluje na imuni sistem i smanjuje insulinsku rezistenciju, s obzirom na gubitak apetita i slabije unošenje hrane, koristan je i preparat Power Mins koji je bogat mineralima, a važni su i probiotici jer je zdrava crevna flora važna za naš imuni sistem. 
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).