Psorijaza: Biološka terapija značajno smanjuje promene na koži

Udruženje "3P – Pacijenti protiv psorijaze" ukazalo je da je važno da oboleli budu motivisani i ohrabreni da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja.
Psorijaza: Biološka terapija značajno smanjuje promene na koži
Foto: Pixabay

Navode da su mogućnosti lečenja sada mnogo veće nego pre nekoliko godina.

"Molimo sve pacijente, one koji su tek primetili prve simptome bolesti, ali i one koji već godinama imaju psorijazu i možda misle da im niko ne može pomoći, da što pre odu na pregled kod dermatologa. Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom", rekao je predsednik Udruženja 3P Vladimir Kecić.
Dodao je da se primenom biološke terapije povlače promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma značajno za pacijente - poboljšava se kvalitet njihovog života i mogu potpuno normalno da živi i sprovodi socijalne i profesionalne aktivnosti.
 
Goran Filipović iz Udruženja "3P" je istakao da psorijaza nije samo bolest kože, već ima i brojne sistemske manifestacije, odnosno pridružene bolesti kao što su psorijazni artritis, metabolički sindrom, dijabetes tip 2, kardiovaskularna oboljenja, Kronova bolest…
 
Simptomi psorijaze i pridružene bolesti značajno narušavaju kvalitet života, posebno kod pacijenata sa teškim oblikom bolesti. Javljaju se problemi u socijalnom, emocionalnom i profesionalnom funkcionisanju. Sve to, uz stigmatizaciju, dovodi do anksioznosti i depresije.
 
Psorijaza nije zarazna već predstavlja hronično nezarazno autoimunsko oboljenje i nema potrebe da se ljudi boje kontakta sa pacijentima koji imaju psorijazu.
 
Predsednica Sekcije za dermatologiju Srpskog lekarskog društva Mirjana Milinković Srećković je najavila da će se ove jeseni besplatni pregledi pacijenata sa psorijazom organizovati u četiri grada u saradnji sa opštim bolnicama: u Šapcu 5. novembra, a u Požarevcu, Pančevu i Kruševcu 26. novembra.
 
Za umerene i teške oblike psorijaze, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od 2019. godine, ali i dalje veliki broj pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze.
 
Biološka terapija značajno smanjuje promene na koži ili čak potpuno čisti kožu. Biološki lekovi su efikasni i bezbedni, tako da ne prave značajne neželjene efekte koji bi ugrozili pacijenta.
 
"Pored dva leka koja su dostupna pacijentima u Srbiji o trošku RFZO, nadamo se da ćemo uskoro imati i još dva savremena biološka leka, novog mehanizma dejstva i veće efikasnosti, čime će se dodatno unaprediti lečenje psorijaze i sprečiti posledice i komplikacije ovog oboljenja", navodi Udruženje 3P.
 
Psorijaza se javlja kod dva odsto populacije, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 pacijenata sa ovim oboljenjem, a 20 odsto njih ima tešku formu bolesti, koja zahteva sistemsku terapiju.
  • Glory

    30.05.2023 21:23
    Psorijaza
    Imam manja polja psorijaze na laktovima, potkolenicama, gluteusima i glavi.
    Lokalnom terapijom sam lečena a jedino mi je pomogla foto terapija.
    Sada opet imam ali je pristup lekara očajan. Sve je vrlo površno. Čula sam od pacijenata za biolosku terapiju ali od lekara nisam. Pregled traje 5 minuta.....
  • Bob

    28.05.2023 02:43
    Naše muke
    Borim se sa psor i PSA 20 god, imam 45. Šake, laktovi, bolovi u kostima stalno. Terapije probane sve, sada biološka th Skyrizi u HR gde živim. Tek primio, prima se na 12 nedelja. Javljam delovanje. Odobreno za tri dana a nuđeno mi ima 7-8 god. Površinski zahvaćeno psor. do 1%. dok bolove rešavam Brufen 600 i Doreta 675.
  • неготинац

    16.03.2023 18:37
    Са псоријазом се борим од 1999.г.Лечење се одвијало класично што значи силне креме и масти,како куповне тако и справљане,али без неког већег успеха.Бољка се разгоропади почетком јесени и пролећа а мало се смири током лета.На крају сваке године остају по нешто веће површине под псоријазом.Тренутно је код мене захваћено на листовима обе ноге,на предњој страни обе бутине око 30%,на задњој око 20%,по стомаку и на леђима око 30%.Терапију која ми је преписана-15мг метатрексата,никсар и фолну киселину користим већ годинама и плус мазање које,с обзиром да радим по сменама(и ноћу)не могу увек да обавим.Када сам покушао да добијем био терапију,речено ми је да мора да постоји дужи период лечења како би се топокушало.Сада чекам да ми омогуће да одем у Ниш на преглед за био терапију али судећи по свему,слаба вајда.Шта да вам кажем више,живот нам је такав да свуда изазиваш подозрење због промена на рукама које су видљиве,а нама остаје да се надамо да ће нам се ипак мало побољшати квалитет живљења ако нам држава омогући лечење.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.