Ove prehrambene navike mogu da prouzrokuju hemoroide

Do 50. godine života oko polovine stanovništva se susrelo as hemoroidima, a svrab je jedan od simptoma tog problema.
Ove prehrambene navike mogu da prouzrokuju hemoroide
Foto: Pixabay
Hemoroidi se povezuju s hroničnim zatvorom, prečestim obavljanjem nužde ili predugim sedenjem u toaletu, što može da prouzrokuje nakupljanje krvi u krvnim sudovima u rektumu i izbijanje hemoroida, prenosi Index.hr.
Oni su česti u svim starosnim grupama i pogađaju oba pola. Neki od simptoma su svrab, bol, neprijatnost, poremećaj pražnjenja creva i krvarenje.
Dizanje velike težine, konzumiranje namirnica koje sadrže malo vlakna, konzumiranje ljute i začinjene hrane, gojaznost, dugo jedenje i naprezanje tokom pražnjenja creva, neke su od navika koje prouzrokuju hemeroide.
 
Važnu ulogu u lečenju ima ishrana. Potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima, zeleno voće, povrće i piti vodu. Važno je smanjiti unos masne i pržene hrane, kao i kafe koja može da uspori rad creva i dovede do pogoršanja stanja kod postojećih hemeroida.
 
Ako se stanje pogorša i ne uspete ništa da uradite promenom ishrane i kućnim lekovima, obratite se lekaru za pomoć, prenosi Index.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.