Uspešnost vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i do 50 odsto

Vantelesna oplodnja (VTO) doniranim reproduktivnim materijalom daleko je uspešnija nego kada radite VTO kod nekog ko ima loš hormonski status ili loše ćelije, kaže prof. dr Ana Mitrović Jovanović.
Uspešnost vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i do 50 odsto
Foto: Pixabay

Kako navodi, procenat uspešnosti sa doniranim materijalom može ići i do 50 odsto.

Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju i načelnica dnevne bolnice u GAK "Narodni front", rekla je za RTS da, kada imamo najidealniju ženu i najidealnijeg muškarca u reproduktivnom smislu, šansa da dođe do trudnoće je ispod 20 procenata, a kada se radi oplođenje sa doniranom jajnom ćelijom obično su to paketi od pet jajnih ćelija da bi se očekivalo da će od toga nastati jedan embrion.
"Mi ne očekujemo od tih doniranih jajnih ćelija da ćemo imati materijala za zamrzavanje. Ako bude materijala za zamrzavanje on će biti zamrznut i u naknadnoj proceduri vraćen. To jesu veliki izdaci, ali to su paketi koji se u ovom slučaju uvoze i na jedan paket očekuje se rođenje jednog deteta", objasnila je.
 
Potvrdila je da će država finansirati taj kompletan postupak, koji košta oko 7.000 evra.
 
Napomenula je da nije isto kada se radi oplođenje sa doniranim spermatozoidima, jer tada imate zdravu ženu koja u jednoj proceduri može da napravi 15 ćelija i kod takvih parova se očekuje da će biti mnogo više materijala za zamrzavanje.
 
Žene imaju pravo da do navršenih 45 godina uđu u proceduru oplodnje doniranim materijalom.
 
"Ovoj metodi mogu da se podvrgnu samo one žene kod kojih su iscrpljene prethodne mogućnosti lečenja. Ako nemamo reproduktivni materijal, ako imamo više postupaka koji ne rezultuju rađanjem deteta. Takođe, ako nema kod muškarca reproduktivnog materijala. To su parovi koji se mogu uključite u ove metode lečenja", napomenula je Ana Mitrović Jovanović.
 
Srbija, i pored postojanja Nacionalne banke reproduktivnih ćelija od 2018, još nema svoje donore, već sav materijal uvozimo.
 
"Mi smo mala populacija i pitanje je kako motivisati mlađu populaciju da donira reproduktivni materijal jer uvek je pitanje da li će se sresti polubraća i polusestre. Tako da mislim da nije loše da se donirani materijal uveze", kaže doktorka.
  • jojo

    04.12.2022 22:53
    vto
    budite spremni na iscrpljujucu mentalnu borbu i bezgranicno strpljenje,vto obicno prvi put ne uspe,jer se telo zene hormonski prilagodjava terapiji,tek eventualno treci put,ako postujete sve sto se zahteva,uzimajte velike kolicine vitamina d i cinka moze i selen,plus sve sto ide od terapije,vazi i za muskarce,pregnant care za muskarce i zene je odlican,a ubacite i c vitamin,pusenje izbacite takodje o marihuani ni govora,pogotovo muskarci,pre davanja sperme pored apstinencije ohladite testise tusirajuci ih prohladnom vodom,ako se poklope sve kockice,beta ce da raste i raste...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.