Naučnici osmislili recept za lakše buđenje

Često se budite uspavani i tromi, a bez obzira na to koliko dugo spavali i dalje se osećate umorno? Naučnici veruju kako su osmislili savršenu formulu da se svako jutro osećate odmorno i sveže.
Naučnici osmislili recept za lakše buđenje
Foto: Pixabay
Taj proces uključuje samo tri koraka koje su osmislili neki od najboljih svetskih istraživača spavanja.
Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju došli su do zaključka da idealan "recept" za najbolje buđenje uključuje trening ili neku drugu fizičku aktivnost dan ranije, doručak bogat ugljenim hidratima poput ovsenih pahuljica i minimalno sedam sati sna. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Communications", a u njemu je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.
Učesnici su dobijali različite obroke za doručak, pri tome su nosili satove koji su beležili njihovu aktivnost i količinu sna, a vodili su i dnevnik ishrane u periodu od dve nedelje. Morali su da beleže i nivo svoje energije od trenutka kad su se probudili pa sve do kraja dana.
 
Istraživanjem je utvrđeno da je doručak s visokim udelom ugljenih hidrata i malo šećera bio najbolji obrok za jutarnje razbuđivanje, dok su se najgorim pokazali obroci puni šećera.
 
"Doručak bogat ugljenim hidratima može povećati budnost, sve dok je vaše telo zdravo i sposobno da se delotvorno reši glukoze iz tog obroka, sprečavajući trajni skok šećera u krvi", objašnjava Rafael Valat, jedan od autora spomenute studije.
 
Više sna, i to onog kvalitetnog, takođe se pokazalo da pomaže kod lakšeg razbuđivanja.
 
"Količina sna između sedam i devet sati sna svake noći idealna je za oslobađanje tela od tromosti i uspavanosti, odnosno oslabljene kognitivne i senzorno-motoričke sposobnosti nakon buđenja", rekao je profesor i jedan od autora studije Metju Voker.
 
Isto tako, rezultati su pokazali da su se oni ispitanici koji nisu nimalo vežbali dan ranije budili umorniji od onih koji su svakog dana odradili lagani trening ili se bavili nekom drugom fizičkom aktivnošću.
  • Mali od palube

    07.12.2022 15:09
    Recep za lakse budjenje..
    ..kad se trezan naspavam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.