Šta je sindrom ukočene osobe od kog boluje Selin Dion?

Pevačica Selin Dion otkrila je da joj je dijagnostikovana retka i neizlečiva neurološka bolest pod nazivom sindrom ukočene osobe.
Šta je sindrom ukočene osobe od kog boluje Selin Dion?
Foto: Beta/AP
Sindrom ukočene osobe ili SPS je neurološka bolest sa odlikama autoimune bolesti. Radi se o retkom poremećaju koji karakterišu fluktuirajuća ukočenost mišića i povećana osetljivost na nadražaje kao što su buka, dodir i emocionalni stres, što može izazvati grčeve mišića. 
Tačan uzrok sindroma ukočene osobe još nije poznat, a najčešće se javlja kod ljudi starih od 40 do 60 godina.
Kako donosi Insider, jačina grčeva kod obolelih osoba može varirati od toga da osoba posrne i padne pa sve do toga da se celo telo osobe ukoči poput statue. 
 
U nekim slučajevima, mišići su toliko napeti da kosti bukvalno mogu da iskoče iz zglobova, a iako ne postoji lek za sindrom ukočene osobe, stanje se donekle može kontrolisati pomoću posebnih injekcija antitela, lekova protiv teskobe i za opuštanje mišića. 
 
Ono što je najgore je činjenica da je ovde reč o progresivnoj bolesti što znači da sindrom vremenom napreduje, a simptomi postaju sve teži.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.