Savet "jedite manje, krećite se više" baš i ne pali

Za milione ljudi, uključujući većinu od 42 odsto odraslih koji potpadaju pod okrilje "gojaznosti" zbog potencijalno netačnih standarda indeksa telesne mase (BMI), poseta lekaru može biti vrlo neugodna
Savet "jedite manje, krećite se više" baš i ne pali
Foto: Pixabay
Mnogi tretiraju pacijente sa saosećanjem, ciljanim savetima i na telesno neutralan način. Prema studiji objavljenoj 13. decembra 2022. u časopisu "Family Practice" istraživači kažu da u većini slučajeva doktori pacijentima daju savete za mršavljenje koji su više apstraktni nego delotvorni, previše neodređeni da bi bili korisni i koji nisu uvek podržani naukom, piše EatingWell.
Tim stručnjaka na Univerzitetu Oksford u Engleskoj istražio je 159 audiosnimaka konsultacija između lekara opšte prakse i njihovih pacijenata koji su imali BMI unutar raspona koji se smatraju "gojaznim". Površni saveti su bili uobičajeni, uključujući smernice da jedna osoba treba "malo da promeni svoj način života". Samo 20 odsto pregleda uključivalo je doktore koji su davali savete o tome kako zapravo postići gubitak težine koji su preporučili.
Uobičajeni predlozi uključivali su sledeće apstraktne savete:
 
- Jedite manje, krećite se više.
 
- Samo idi stepenicama.
 
- Pazite šta jedete.
 
- Smanjite unos ugljenih hidrata.
 
- Koristite aplikaciju za praćenje kalorija kako biste mogli da pratite unos i trošenje kalorija.
 
- Vežbajte onoliko koliko vam zglobovi dozvoljavaju.
 
- Jedite bezglutenski hleb.
 
"Naša analiza pokazuje da kliničari uglavnom ne daju efikasne savete, pa čak i kada bi pacijenti sledili savete, malo je verovatno da će smršati", pišu istraživači u časopisu, napominjući da fraza "jedi manje, kreći se više" nije ispravna.
Budući da je naš trenutni medicinski sistem usmeren na lečenje i bolesti, a ne na prevenciju, vrlo malo vremena tokom nastavnog plana i programa medicinske škole se troši na ishranu i fizičku aktivnost.
 
Ovo je još jedan sjajan razlog zašto je važno konsultovati stručnjake specijalizovane za ove oblasti, poput registrovanih dijetetičara i fizioterapeuta. Osim toga, doktori često nemaju dovoljno vremena da stvarno upoznaju navike svojih pacijenata i druge spoljašnje faktore koji mogu uticati na opštu dobrobit.
 
"Lekarima su potrebne jasne smernice o tome kako oportunistički razgovarati s pacijentima koji žive s gojaznošću o gubitku težine", kaže dr sc. Medelajn Tremblet, vodeća autorka studije i kvalitativna istraživačica na Njufild odeljenju za primarnu zdravstvenu zaštitu na Univerzitetu u Oksfordu.
 
Ovo im može pomoći da izbegnu pojačavanje stigmatizujućih stereotipa i daju efikasnu pomoć pacijentima koji žele da smršaju.
  • @NS

    30.12.2022 13:26
    Samo ti ukazuj. I poznatima i nepoznatima. Pretpostaljam da te to bar malo teši u pogledu tvog jadnog i neispunjenog života....
  • MiRa

    20.12.2022 21:07
    debljina je bolest
    Lenjost je najgora bolest...ti morbidno gojazni koje vidjamo na ulicama imaju "donji trap" u obliku stolice/fotelje. Licno mislim da nije najveci problem ishrana nego potpuni izostanak fizicke aktivnosti. Omladina nam je gojazna, strasno. Tinejdzerke od po 80-90kg., jos ih ohrabruju da je to lepo, da ne treba da se stide i sl., a ne misle ti "promoteri" debljine o zdravlju tih devojcica.
  • Krug

    20.12.2022 12:56
    Omogućite ljudima dostojanstven život i broj gojaznih će se desetkovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).