Prošle godine od malignih bolesti u Srbiji obolelo više od 42.000 ljudi

Posle bolesti srca i krvnih sudova, građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od malignih bolesti.
Prošle godine od malignih bolesti u Srbiji obolelo više od 42.000 ljudi
Foto: Pixabay
Najviše su to rak pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate, prenosi RTS
Statistika je upozoravajuća. Prošle godine je preko 42.000 ljudi u Srbiji obolelo od malignih bolesti.
"Najčešći je karcinom pluća, otprilike oko 7.000 obolelih, zatim karcinom dojke oko 4.600, karcinom debelog creva preko 4.000 obolelih", navodi direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milan Žegarac.
 
Ističe da svi moramo da krenemo od sebe u prevenciji.
 
"Dve trećine faktora koji izazivaju karcinome su faktori na koje možemo da utičemo. Prevashodno pušenje, kao broj jedan, zatim telesna težina, bavljenje fizičkim aktivnostima, alkoholizam koji se vrlo često sada na svim skupovima spominje kao vrlo važan faktor za nastanak karcinoma", kaže Žegarac za RTS.
 
Ukazuje da je skrining najvažnija stvar.
 
"Nama je najvažnije kada nađemo karcinom u pretkliničkoj fazi, u toj fazi kada ga otkrijemo maltene je izlečiv i to je ono na čemu moramo da radimo", zaključuje Žegarac.
  • Darinka

    30.01.2023 11:07
    Prevencija??!!
    Od avgusta meseca pokušavam da, kod lekara opšte prakse, zakažem pregled na gastroenterološkom odeljenju, da bih tamo, za eventualno godinu dana zakazala kolonoskopiju, jer sam toliko čekala prošli put. To je nemoguća misija, jer lekarka, kojoj zaista verujem, kaže da se ne seća kada je poslednji put dobila termin na gastrenterologiji.
    Za operaciju hernije će me pozvati za 3 do 4 godine.
    O kojoj prevenciji pričamo?!
  • V

    29.01.2023 23:53
    I onda naslov odmah posle ovog Trećina građana Srbije puši. Oa, dok se pušenje ne zabrani ne možemo razmišljati i civilizaciji, poslednja smo rupa u Evropi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.