Fajzer rekordno zaradio zahvaljujući vakcini i lekovima protiv kovida

Američka farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da je 2022. godinu završila sa najvišim prihodom otkad je osnovana zahvaljujući vakcini i lekovima za kovid.
Fajzer rekordno zaradio zahvaljujući vakcini i lekovima protiv kovida
Foto: 021.rs

Kompanija je navela da se ove godine očekuje slabiji rezultat zbog popuštanja pandemije i zaliha koje su mnoge države stvorile.

Prihod Fajzera prošle godine je iznosio 100,3 milijarde dolara i bio je 23 odsto veći nego godinu dana ranije, a kada se isključi uticaj valutnih kurseva, uvećan je 30 odsto, navodi se u izveštaju.
Kada se isključe vakcina protiv korone i lek Paksklovid, koji su prodati u iznosu od 56,7 milijardi dolara, prihod Fajzera prošle godine bio je samo dva odsto veći nego 2021.
 
Zahvaljujući pandemiji, neto dobit Fajzera prošle godine je porasla 43 odsto, na 31,4 milijarde dolara.
 
Ove godine kompanija očekuje znatno niži prihod, u rasponu od 67 do 71 milijarde dolara, jer pandemija širom sveta usporava, a mnoge zemlje su stvorile zalihe vakcine i lekova.
 
Izvršni direktor Fajzera Albert Burla rekao je da bi 2023. trebalo da bude prelazna godina za prihod od korone, koji bi po procenama kompanije trebalo da padne na 21,5 milijardu dolara, dok bi u 2024. bi mogao ponovo da se uveća.
  • Aleksej

    02.02.2023 12:43
    Xexe
    Ma nisu ;)
  • MP.

    01.02.2023 23:19
    Sad mi je jasno zašto Ruska i Kineska vakcina nisu pogodne,
    a Fajzer je neprikosnoven.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".