RFZO: Paracetamol i Brufen građani kupuju u većim količinama i šalju u inostranstvo

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je tržište lekova u Srbiji stabilno i da građani ne treba da strahuju od nestašice lekova.
RFZO: Paracetamol i Brufen građani kupuju u većim količinama i šalju u inostranstvo
Foto: Pixabay

"Domaća proizvodnja je jako važna i radimo na povećanju asortimana lekova koji će se proizvoditi u Srbiji", rekla je Radojević Škodrić za RTS.

Ona je dodala da je problem sa Paracetamolom i Brufenom to što građani kupuju te lekove u većim količinama i šalju rođacima i prijateljima u inostranstvo, jer su to lekovi koji se mogu kupiti bez recepta.
"Obezbeđene količine Brufena i Paracetamola dovoljne su za potrebe tržišta Srbije i oni su dostupni u apotekama", navela je.
 
Takođe je rekla da je Srbija "na korak do oživljavanja programa za transplantaciju".
 
Dodala je da se deca koja ne mogu da se leče adekvatno upućuju u inostranstvo, a uslov je da "naši lekari ocene da dete treba da se leči u inostranstvu i upute ga u odgovarajuće centre lečenja".
  • zoka

    28.04.2023 15:23
    slanje leka iz Srbije u Kanadu
    Interesuje me kako mogu da pošaljem svojoj drugarici u Kanadu lek zoloft ,koji joj je u Srbiji terapija od psihijatra.Ona je, otisla kao turista ,zapravo da obidje dete.Ponela je koliko je mogla ali ostala je bez terapije.Pomozite mi da znam kako i mogu li kao paketic da joj pošaljem dve kutije.....!?
  • Merry

    26.02.2023 06:47
    @KE-KS
    Istina živa! I u Kanadi i SAD je nestašica tih lekova i onda ko ide za Srbiju donese i našima ovde. U Kanadi je već mesecima problem sa lekovima za smanjenje temperature kod dece i beba.
  • Pijani elektricar

    25.02.2023 23:22
    Jel mozete da zamislite da jedna Nemacka koja je lider u proizvodnji lekova (Stada osnovana 1895 godine) zavisi od Srbije za paracetamol? Jel moguce da ljudi ovde u Srbiji mogu i ovo da progutaju i svare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.