SZO: U Mozambiku epidemija kolere - najgora u poslednjih deset godina

Mozambik doživljava najgoru epidemiju kolere u poslednjih deset godina posle prolaska ciklona Fredi, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
 SZO: U Mozambiku epidemija kolere - najgora u poslednjih deset godina
Foto: Pixabay
"Epidemije kolere se redovno javljaju u Mozambiku između oktobra i aprila, ali je ova epidemija najgora u poslednjih deset godina, sa gotovo 21.000 slučajeva zaraze i 95 preminulih", izjavio je predstavnik SZO u Mozambiku.
Prema njegovim rečima, epidemija nastavlja geografski da se širi i samo u protekloj sedmici pogođeno je još pet okruga te afričke zemlje.
Do sada je pogođeno 47 okruga u osam od 11 provincija u zemlji.
 
Kolera je veoma zarazna bolest od koje se može umreti za nekoliko sati, ako se ne ukaže lekarska pomoć, a obično se javlja tamo gde su higijenski uslovi loši.
 
U Mozambiku se kolera pojavila posle prolaska ciklona Fredi koji je nedavno pogodio južni deo Afrike.
 
U toj zemlji je ciklon uništio više od 132.000 domova, a 184.000 ljudi je raseljeno, navela je SZO i dodala da je oštećeno više od 160 zdravstvenih ustanova.
 
Pored kolere, strahuje se od širenja malarije, dodala je SZO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".