Rak debelog creva drugi malignitet po smrtnosti, u više od 75 odsto se otkrije kasno

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je, povodom Svetskog dana zdravlja, da je kolorektalni karcinom drugi po učestalosti malignitet u pogledu oboljevanja i mortaliteta.
Rak debelog creva drugi malignitet po smrtnosti, u više od 75 odsto se otkrije kasno
Foto: Pixabay
Svake godine se dijagnostikuje oko 4.500 novih slučajeva, a više od 3.000 ljudi umre.
U više od 75 odsto slučajeva kolorektalni karcinom se dijagnostikuje kasno, sa većom smrtnošću, pa je stopa učestalosti tog karcinoma u Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji među prvih 10 na svetu.
Kompanija BGI Genomics objavila je Izveštaj o stanju svesti o kolorektalnom karcinomu, a rezultati pokazuju da je 51,5 odsto anketiranih prijavilo da nema dovoljno informacija o kolorektalnom karcinomu, a 34,5 odsto navodi troškove kao razlog koji ih sprečava da obave skrining.
 
Rezultati pokazuju da je 88,8 odsto učesnika spremnije da ide na skrining nakon što su saznali za petogodišnju stopu preživljavanja od 90 odsto u slučaju ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma.
 
Anketirano je 1.817 ispitanika iz šest zemalja i regiona: Ujedinjenog Kraljevstva (Zapadna Evropa), Mađarske (Istočna Evropa), Saudijske Arabije (Bliski istok i Afrika), Tajlanda (Jugoistočna Azija), Kine i Hong Konga (Severna Azija).
  • Dragan

    08.04.2023 10:12
    Aa
    Pre 5 g donet zakon o obaveznom pregledu starijih.Urađeno ništa.Čak i kazne bile predviđene ko ne želi pregled.A kod nas je i prehlada smrtonosna bolest.
  • /

    07.04.2023 22:45
    /
    i godinu dana cekanja na pregled u srbiji.
    i da ne zaboravimo nedavni smrtni slucaj posle pregleda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.