U Srbiji 47 psihijatara brine o mentalnom zdravlju dva i po miliona dece i mladih

Polovina svih mentalnih poremećaja počinje pre 14 godine života, a čak dve trećine pre 25 godine, govori statistika Svetske zdravstvene organizacije.
U Srbiji 47 psihijatara brine o mentalnom zdravlju dva i po miliona dece i mladih
Foto: Pixabay
SZO upozorava i da četvrtina svih osoba zavisnih od alkohola i narkotika u "živo blato" zavisnosti zakorači upravo u ranoj mladosti, prenosi Politika.
Međutim, nacionalna statistika svedoči da u proseku prođe deset godina od pojave prvih problema sa mentalnim zdravljem do traženja stručne pomoći, a to dodatno komplikuje i činjenica da u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom na 100.000 mladih dolazi samo 0,1 psihijatar za decu i omladinu, dok je u razvijenim zemljama ovaj odnos 1,20 na 100.000 mladih.
U našoj zemlji, 47 psihijatara brine o mentalnom zdravlju dva i po miliona dece i mladih, od kojih se čak šest nalazi na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, na kome specijalizaciju iz dečje i adolescentne psihijatrije trenutno stiče još šest mladih lekara, istakla je dr Milica Pejović Milovančević, direktorka Instituta za mentalno zdravlje.
 
Ona je podsetila da rezultati velike nacionalne studije "Cov2Soul" o uticaju pandemije virusa korona na mentalno zdravlje govore da svaka šesta odrasla osoba u Srbiji ima neki mentalni poremećaj. 
 
"Nažalost, ova studija nije otkrila koliko dece i mladih u našoj zemlji ima psihičke probleme, pa bi u skorijoj budućnosti svakako trebalo uraditi epidemiološku studiju o rasprostranjenosti mentalnih poremećaja u populaciji najmlađih", navela je dr Milica Pejović Milovančević.
  • Zemlja čudesa

    22.04.2023 17:56
    Sudeći po rezultatima, ni tih 47 se nisu baš pretrgli od posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.