U Srbiji MMR vakcinu primilo 81 odsto dece, za kolektivni imunitet neophodno 96 odsto

U Srbiji je prošle godine prvu dozu MMR vakcine primilo 81 odsto dece, što je rast za sedam odsto u odnosu na 2021. godinu.
U Srbiji MMR vakcinu primilo 81 odsto dece, za kolektivni imunitet neophodno 96 odsto
Foto: Pixabay
Za sticanje kolektivnog imuniteta potrebno je 96 odsto, rečeno je danas u Beogradu na konferenciji povodom Svetske nedelje imunizacije.
Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da je zbog niskog obuhvata vakcinacije Srbija peta najugroženija zemlja u Evropi kada su u pitanje male boginje.
"Veliki broj dece nije vakcinisan a najugroženija su romska deca. Iz tog razloga je bitno da se o imunizaciji govori što više", rekla je Kostadinova na konferenciji u Domu zdravlja na Vračaru.
 
Direktorka Istituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je da epidemija malih boginja u Smederevu traje od januara i da je trenutno 49 obolelih od kojih 80 odsto čine deca mlađa od pet godina.
 
"Oko 90 odsto obolele dece nije primilo MMR vakcinu", rekla je Jovanović.
  • Žorž

    28.04.2023 13:20
    Neće da može
    Moje unuke išle na zakazanu vakcinaciju, kažu nemaju vakcina. Ko je ovde lud?
  • Bojan

    28.04.2023 02:29
    ...
    Možda bi Srbija imala veći procenat obuhvata da joj zatucana novosadska selendra natripovanih nadljudi ne kvari prosek sa 25%.
    Dakle republički prosek 80% - Novi Sad 25%.
    Čestitke sugrađanima i izvinjavam se ako sam vas zadržavao. Možete se vratiti dnevnim aktivnostima...ono Bosanci su zaostali, a i ovi preko Dunava su zaostali, svi su zaostali....sem praaaaavih Novosađana. Koji misle da je epidemija boginja u 21. veku naučno i kulturno dostignuće.
  • komsinica

    28.04.2023 00:32
    Od januara, 49 obolelih? Sada ce maj, hajade ne svirajte vise. Za Novi Sad ste se siti nakukali o malom broju vakcinisanih, i ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?