Ne samo kafu i so: I ove namirnice treba da izbegavate ako imate visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak je veoma zastupljen zdravstveni poremećaj kod ljudi, pa ukoliko ste u toj grupi, pojedine namirnice trebalo biste da izbegavate u svojoj ishrani.
Ne samo kafu i so: I ove namirnice treba da izbegavate ako imate visok krvni pritisak
Foto: Pixabay
Zdrava ishrana je ključna kod ovog problema, a preporučuje se da konzumirate što više voća i povrća i proteina. Jasno je da kod ovakvog stanja treba izbegavati namirnice koje sadrže veće količine šećera i soli, a poznato je i da treba smanjiti unos kofeina.
Određeni začini i umaci
Kada želite da zamenite so s nekim drugim začinima, važno je obratiti pažnju da i ti začini nemaju visok udeo šećera ili soli. Namirnice poput kečapa, soja sosa, preliva za salatu i drugih sadrže puno soli.
 
Hrana sa zasićenim masnoćama
 
Namirnice s zasićenim masnoćama možete zameniti s izvorima zdravih masnoća. Najbolje bi bilo da smanjite unos crvenog mesa i da birate kvalitetnije komade. Takođe, treba pripaziti kod unosa mlečnih proizvoda i jesti manje masne verzije ovih namirnica.
 
Pržena i brza hrana
 
Pržena i "brza" hrana sadrži puno zasićenih masnoća i soli, a oba bi trebalo da izbegavate ako imate visok krvni pritisak. Dobra zamena za prženu hranu jeste da je ispečete u tepsiji ili tiganju koji se mogu koristiti bez ulja.
 
Konzervirana, smrznuta i prerađena hrana
 
Iako se ova hrana smatra prikladnom i zdravom, ona takođe može imati velike količine soli zbog toga što ona služi kao konzervans. Zbog toga, prilikom kupovine, detaljno pogledajte deklaracije na kojima piše sastav.
Suhomesnati proizvodi
 
Suhomesnati proizvodi puni su natrijuma. Njihov proces dimljenja često zahteva velike količine soli pa su zbog toga na listi zabranjenih namirnica za osobe s visokim krvnim pritiskom.
 
Alkohol
 
Navodi se da male količine alkohola snižavaju krvni pritisak, ali previše alkohola može ga povisiti. Konzumacija više od tri pića odjednom može povećati pritisak i trajno naštetiti organizmu.
  • Aleksej

    16.05.2023 14:15
    Xexe
    Znaci sve sto valja... :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.