Popularni topli i hladni napici koji mogu povisiti krvni pritisak

Krvni pritisak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posledica, poput srčanog ili moždanog udara.
Popularni topli i hladni napici koji mogu povisiti krvni pritisak
Foto: Pixabay
Čak i ispijanje nekih napitaka može povisiti krvni pritisak, ali možda ne znate koja pića treba ograničiti.
Neke možda iznenadi da treba da budemo oprezni s čajem. Iako nam nekoliko šolja neće škoditi, Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije upozorava da je "važno da čaj nije jedini ili glavni izvor tečnosti koju pijemo tokom dana".
Drugi vrući napitak na popisu je kafa, koja može povisiti krvni pritisak ako se u danu popiju četiri ili više šolja. 
 
Što se tiče hladnih napitaka, odraslima se savetuje da smanje konzumaciju energetskih i gaziranih pića. Naime, i čaj i kafa i energetska i gazirana pića dižu krvni pritisak jer sadrže kofein.
 
"Kofein može uzrokovati kratko, ali drastično povećanje krvnog pritiska, čak i ako s time inače nemate problema", upozorava dr Fransisco Lopez-Himenez.
 
Još jedno piće koje može povisiti krvni pritisak je alkohol. Zato je važno izbegavati ga većinu vremena.
 
S druge strane, dva pića koja drže krvni pritisak pod kontrolom su sok od paradajza i pomorandže. U kontroli krvnog pritiska pomažu i banane, losos, jogurt i krompir. 
 
Osim ishrane, na kontrolu krvnog pritiska utiče i redovita fizička aktivnost. Aktivnosti koje se smatraju dobrim za krvni pritisak su biciklizam, brzo hodanje, plivanje, ples, baštovanstvo, tenis i trčanje. Svim odraslim osobama savetuje se 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.