Direktorka RFZO: Sledeće nedelje prve operacije ugradnje kuka i kolena onima koji su se izjasnili

Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić poručila je da će sledeće nedelje biti urađene intervencije kod onih koji su prvi preusmereni u drugu ustanovu na ugradnju veštačkog kuka i kolena.
Direktorka RFZO: Sledeće nedelje prve operacije ugradnje kuka i kolena onima koji su se izjasnili
Foto: Pixabay
Kako je objasnila, oko 25 odsto pacijenata koji najduže čekaju na ugradnju veštačkog kuka i kolena, a kojima je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) slao dopise da se izjasne da li žele da budu preusmereni u drugu državnu zdravstvenu ustanovu, prihvatilo je tu ponudu.
"Biće formirana jedinstvena lista, a redosled na njoj zavisiće od dužine dosadašnjeg čekanja, kao i od trenutka zdravstvenog stanja pacijenta, ukoliko se naglo pogoršala dosadašnja bolest", istakla je Radojević Škodrić za "Politiku".
Ona je rekla da će sa jedinstvene liste pacijenti biti upućivani u onu državnu bolnicu čiji kapaciteti omogućavaju da budu operisani u najkraćem roku, kao i da će se voditi računa o udaljenosti bolnice od mesta stanovanja pacijenta.
 
"Najduže se čeka na ugradnju kuka i kolena, i zato smo počeli da rešavamo listu za te operacije. Pacijenti koji su dobili naš dopis treba do 1. juna da odgovore i da popunjen i potpisan upitnik dostave RFZO-u poštom, ili na mejl adresu public@rfzo.rs", rekla je Škodrić, i dodala da je RFZO prošle nedelje počeo da kontaktira sa osiguranicima koji su prvi poslali odgovore i pristali da budu preusmereni.
 
Ona je objasnila da oni koji ne žele da budu preusmereni i hoće da se operišu tamo gde su upisani na listu i dalje ostaju na listi čekanja.
 
"Liste čekanja se ne vode samo u Srbiji, već i u najrazvijenijim zemljama sveta", dodala je Škodrić.
  • Teacher

    22.05.2023 16:21
    u razvijenim zemljama
    "Liste čekanja se ne vode samo u Srbiji, već i u najrazvijenijim zemljama sveta", dodala je Škodrić. U Velikoj Britaniji, gde je državni zdravstveni sistem (NHS) u velikoj krizi, lista čekanja je bila 18 nedelja a trenutno je 68 nedelja. To je 476 dana. Možde bolje da se ne poredimo.
  • Trajkovska Mirjana

    21.05.2023 22:05
    Operacija kolena
    Čekam 7.g.na operaciju oba kolena, priložila sam dokumenta.Nadam se da ću doći brzo na red.Pozdrav svima .Unapred zahvalna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.