Doktor zagrebačke bolnice ostavio gazu u stomaku pacijentkinje tokom carskog reza

Stranoj državljanki, koja je završila na hitnom carskom rezu u Kliničkoj bolnici "Sveti duh" u Zagrebu, lekar je u stomaku ostavio gazu uprkos upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje.
Doktor zagrebačke bolnice ostavio gazu u stomaku pacijentkinje tokom carskog reza
Foto: Pixabay
Prema dokumentaciji koju poseduje Jutarnji list, 11. maja, zbog hitnog carskog reza, primljena je žena koja je rodila bebu u 19.54 časova. Sam zahvat prošao je uredno, a dete je rođeno zdravo.
Na Operacionom listu koji ispunjava lekar uz ostale podatke stoji sledeće: "Tok operacije: Instrumenti i tupferi na broju".
Budući da je pacijentkinja bila pod opštom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, pre indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentkinji i pre prvog hirurškog reza i pre njenog napuštanja sale.
 
Tako se nakon završetka operacije ispunjava i rubrika u kojoj se piše broj korišćenih instrumenata, a u ovom ih je slučaju bilo 30 pre i 30 posle operacije, a igala sedam. Što se pak tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Upravo je broj 19 zaokružen, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke:
 
"Dakle, hirurg je na porođaju zanemario upozorenje i zašio pacijentkinju, a tupfer je ostao u njenoj utrobi, što je moglo da dovede do sepse".
 
Kako nezvanično saznaje Jutranji, ovo se pitanje već sledećeg jutra nametnulo na stručnom kolegijumu, gde je odlučeno da se pacijentkinji napravi dodatni rendgen kako bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u pacijentkinjinoj utrobi.
 
Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka od početka govorila i pacijentkinja je u 17.30 časova, nepuna 24 sata nakon porođaja, ponovo završila na operacionom stolu, a tupfer je pronađen. Zahvat je, srećom, uredno prošao, navodi Jutarnji list.
  • Deks

    21.07.2023 15:48
    Svaka čast ovoj medicinskoj sestri instrumentarki! Sa pacijentkinjom je srećom sve u redu osim što je morala dodatno da ode na rendgen. Mada pojedinačne doze zračenja koje se dobiju prilikom rendgena nisu opasne ipak to ima kumulativan efekat. Pacijenti su u praksi sve češće pritisnuti od lekara da odu na rendgen čak i kod svakog popravka zuba što nije dobro jer to ipak nosi rizik.
  • Spale

    19.07.2023 11:40
    nwo
    I u slucaju da se zaboravi nesto od skupe opreme po pravilima medicinske etike nista se ne naplacuje.
    Treba li napomenuti da je gaza gratis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.